Socijaldemokratija

Vratimo demokratiju

Projekat Reclaime democracy je započet još davne 2018. godine kada su današnji problemi sa demokratijom bili daleko. Ovaj projekat Fondacije Max van Der Stoel i Fondacije za evropske porogresivne studije  obuhvatio je zemlje u susedstvu EU iz Istočne Evrope, Zapadnog Balkana, Bliskog Istoka i Severne Afrike. Započet je obukom trenera koja je održana u Beču. Zatim su obučeni treneri radili u svojim temljama sa mladima iz različitih socijaldemokratskih stranaka i društvenih pokreta. Prvobitno je projekat bio okrenut promociji socijaldemokratije i spajanju društvenih pokreata i stranaka u jednu snagu koja će se povezivati na vrednosnim principima.

Konferencija

U subotu 26. juna održana je druga konferencija Reclaming democracy, ovoga puta online. Preko 40 učesnika iz 11 zemalja je zajednički radilo na mapiranju problema razvoja demokratije u njihovim zemljama, deljenju iskustava i znanja u borbi za očuvanje demokratije.

U post Covid vremenu razgovarali smo o uticaju pandemije na demokratiju. Zanimljiva su iskustva iz različitih zemalja koja pokazuju kako su vlasti kopirale načine za zaobilaženje demokratskih procedura. Nakon tog dela razgovarali smo o budućnosti i idejama kako bi projekat mogao da se nastavi i koje su potrebe organizacija partnera u različitim zemljama.

S obzirom na to da se radi o programu sa zemljama u susedstvu kao i u svakom soliteru imamo ovakve i onakve komšinice i komšije. Nekada su oni predusetljivi, nekada prave problema ali svi mi zajedno živimo u istoj zgradi. Tako i ovaj projekat gleda na zemlje učesnice. Važna je međusobna saradnja, ukazivanje na zajedničke probleme i rad na njihovom rešavanju. I ako nam izgledaju daleko neki problemi sa demokratijom u Tunisu ili Gruziji npr. mogu nam biti inspiracija za rešavanje u našoj zemlji ili regionu.

Predlozi

Predstavnici CMV i učesnici seminara su predložili da se međusobno pomažemo tako što ćemo probleme urušavanja demokratije i kršenja ljudskih prava intenacionalizovati. Podstakli smo sve učesnike da razmišljaju o različitim vrstama peticija koje bi u ime projekta bile potpisivane i poslate na različite adrese međunarodnih i evropskih organizacija i institucija.

Verujemo da će biti prilike za susret i uživo u skorijoj budućnosti jer se učesnici sećaju juna 2019. godine kada smo istu ovakvu konferenciju organizovali u Beogradu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *