Socijaldemokratija

Završna konferencija “Populacione politike na Zapadnom Balkanu”

U Beogradu je u sredu 5. decembra održana završna konferencija “Populacione politike na Zapadnom Balkanu” koja je okupila predstavnike i predstavnice socijaldemokratskih stranaka i organizacija civilnog društva koje dele društvene vrednosti moderne levice iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.  Konferenciju je otvorio Zoran Lutovac predsednik Demokratske stranke koji je tom prilikom izjavio da je “Demokratska stranka pre 100 godina osnovana u Sarajevu, a ideja o obnovi njenog rada je inicirana u Tuzli.  On je uvek promovisala vrednosti tolerancije, dobrih međuljudskih i međuetničih odnosa i suočavala se sa prošloću na pravi način, solidarišući se sa žrtvama, a ne tražeći opravdanja. Nadam se da će Demokratsdka stranka ostati temelj naših dobrosusedskih odnosa”

 

Zoran Lutovac, Hari Lokvenec i Irfan Čengić

Na prvom panelu koji je moderirala novinarka Suzana Trninić učestvovali su Hari Lokvenec , SDSM, Jelena Mitrović SDP CG, Aleksandra Jerkov, Demokraska stranka i Irfan Čengić, SDP BiH. Na ovom panelu se govorilo o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu, evropskim integracijama i saradnji. Panelistkinje i panelisti su izneli svoja razmišljanja i stavove u vezi sa svim izazovima sa kojima se susreću države Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija, pomirenja i saradnje u regionu.

Oni su apostrofirali da populisti, nažalost u svim zemljama regiona dominatno ispunjavaju prostor na javnoj i političkoj sceni. Saradnja zemalja regiona se zamagljuje iskontruisanim podelama i sukobima koji se iniciraju u svrhu dnevne politike ili izborne kampanje. Kao glavni zaključak ovog panela možemo izdvojiti probleme sa slobodom medija i prezentacijom politike kao i neophodnosti promene sistema rada i komunikacije sa biračima SD stranka. Makedonija je, istaknuto je, dobar primer kako stvari mogu da se promene kada se udruže progresivne snage jednog društva.

 

Hari Lokvenec

Na drugom panelu koji je moderirao Miloš Đajić predstavnici i predstavnice Centra modernih veština (Srbija), Foruma lijeve inicijative (Bosna i Hercegovina), Progres instituta (Makedonija) i SDP Crne Gore predstavili su svoje predloge javnih demografskih i populacionih politika.  Ove politike po prvi put daju zajedničiki jedinstveni socijaldemokratski odgovor na ovaj veliki izazov sa kojima se društva u regionu Zapadnog Balkana suočavaju. Učesnici i učesnice konferencije su imali priliku da se upoznaju sa izazovima sa kojima su se timovi susretali, rešenjima i predlozima kao i generalnom stavu o tome kako su građanke i građani reagovali na ponuđene javne politike.

Jovana Majstorović i Lana Prlić

Istaknuto je da se Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija suočavaju sa zabrinjavajućim demografskim problemima, starenjem  populacije i ubrzanim smanjenjenjem broja stanovnika. Panelistkinje i panelisti su se osvrnuli  na to da aktuelne Vlade u njihovim zemljama kao odgovor na ove izazove predlažu isključivo mere finansijske podrške rađanju. Dokumenti koji su predstavljeni daju praktične odgovore na brojna pitanja iz oblasti populacione politike, odlaska mladih, kao i podrške roditeljima sa decom.

Igor Jojkić, Hari Lokvenec, Jelena Mitrović, Jovana Majstorović i Lana Prlić

Treći panel koji je moderirao Igor Jojkić je okupio predstavnice socijaldemokratskih stranaka u regionu Jovanu Majstorović (Demokratska stranka), Lanu Prlić (SDP BiH), Harija Lokveneca, (SDS Makedonije) i Jelenu Mitrović (SDP Crne Gore). Na ovom panelu je razgovarano o mogućnostima, predlozima i temama za bližu regionalnu saradnju ovih stranaka. Hari Lokvenec je istakao “kao što je SDS Makedonije učio od drugih tako vas mi pozivamo da dođete kod nas i da se upoznate i prilagodite vašim društvima naš model kako smo uspeli da pobedimo.”

 

Lokalni front ekipa

Projekat “Kreiranje regionalnih javnih politika” se sprovodi od februara 2018. godine pod pokroviteljstvom sestrinske Laburističke stranke i Westminster fondacije za demokratiju iz Velike Britanije.

Izveštaj Glasa amerike možete pogledati OVDE

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *