Obrazovanje

Održana je dvodnevna Konferencija NVO Srbije za zaštitu ptica

U Maloj gostioni na Paliću održana je dvodnevna Konferencija NVO Srbije za zaštitu ptica. Konferencija je održana u okviru projekta „Zvuk ptica“ kroz koji se sprovodi i javna kampanja za zaštitu jezera Palić i Ludaš. Cilj konferencije je usvajanje zajedničke inicijative nevladinih organizacija u cilju izmene Pravilnika o proglašenju lovostaja zaštićenih vrsta divljači, a posebno grlica i prepelica za koje se traži lovostaj tokom cele godine.

zvuk ptica04 600x300

Projekat „Zvuk ptica“ ima za cilj da poveća učešće civilnog sektora u donošenju mera i radu na promenama u zakonodavtsvu po uzoru na EU, kao i boljeg i inkluzivnijeg upravljanja zaštitom životne sredine i održivosti iz oblasti naučnog istraživanja, stručne i kreativne edukacije mladih i savremenog stvaralaštva. Na inicijativu udruženja građana „Artrust“, „Riparia“ i „AŠC“, koji sarađuju na projektu, Konferenciji NVO Srbije za zaštitu ptica, prisustvovali su predstavnici najznačajnijih nevladinih organizacija iz ove oblasti, kao i predstavnici najznačajnijih institucija sa ciljem pokretanja dijaloga nevladinog sektora i predstavnika relevantnih institucija.

Tomaz Jančar iz Slovenačkog društva za zaštitu ptica prezentovao je iskustva Slovenije u zaštiti grlica i prepelica prenoseći pritom i specifična iskustva Slovenije kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom Evropske unije i podelio izazove i savete sa kojima se njegova zemlja suočavala prilikom transponovanja Direktive o pticama.

Miloš Đajić iz Centra modernih veština održao je prezentaciju sa temom Javno zagovaranje sa ciljem da prisutne upozna sa tehnikama i primerima uspešnih inicijativa javnog zagovaranja kao bi ova iskustva mogli da upotrebe i povećaju vidljivost svoje inicijative. Takođe je bilo reči o tome kako identitifikovati ciljane javnosti koje bi takođe mogle biti zainteresovane za zaštitu ptica i kako ih uključiti i sa njima napraviti partnerstva.

zvuk ptica 03 600x300

Inicijativa nevladinog sektora za zabranu lova na grlice i prepelice predstavlja treću rundu inicijative pokrenute pre desetak godina, koju je i tada podržao Zavod za zaštitu prirode. Međutim, prethodne dve inicijative bile su ignorisane od strane predstavnika državnih vlasti, po rečima predsednika Lige za ornitološku akciju Srbije. On kaže da je broj prepelica u poslednjih 10 godina smanjen 5 do 6 puta.

Konferenciji je prisustvovao i Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine, Slobodan Puzović koji je istakao da su udruženja građana i stručne kuće koje se bave zaštitom prirode i prate stanje populacija i ugroženih vrsta ptica došli do kritičnog trenutka u kojem će morati da bude postignut dogovor sa državom.

Delovi teksta preuzeti su sa www.yueko.rs gde možete pogledati i video sa izjavama učesnika.

Prezentaciju Miloša Đajića možete pogledati OVDE 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *