Blog

Protokolarni promašaj

Poseta predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Islamskoj republici Iran je sa protokolarne strane izuzetan promašaj. Da li će parlamentarna delegacija koju predvodi druga po važnosti osoba u državi doneti neke pozitivne odluke za obe države, još se ne zna, jer poseta traje i danas, ali ono što se zna je da je protokol jedne od najviših institucija u državi  ozbiljno zakazao.

Zašto?

Islamski Krivični zakon Islamske Republike Iran – Knjiga Pet, koji je donet 1996 godine, u poglavlju 18 se bavi Krivičnim delima protiv javnog morala i pristojnosti, a član 638 jasno navodi da će žene koje se pojavljuju u javnosti ili na putu bez Islamskog hidžaba biti kažnjene zatvorskom kaznom od 10 dana do dva meseca ili novčanom kaznom od 50 000 do 500 Riala.

Sve državnice koje su posetile Islamsku republiku Iran (u daljem tekstu Iran) samo su pokrivale glavu maramom i nosile svoju odeću, raznih boja. Čak i oficijelni sajt Iranianvisa.com savetuje žene koje dolaze u turističku posetu da ne moraju da nose hidžab, da mogu da nose odeću raznih boja, ali da ruke, noge i stopala ipak treba pokriti . Zašto se onda protokol predsednice Narodne skupštine odlučio za ovaj nesvakidašnji gest? Potsetiću Vas da je prilikom posete Iranu ministartke spoljnih poslova Eme Bonino 21.decembra 2013. godine izbio protokolarni skandal. Naime, kada je avion ministarke sleteo u Teheran, šef protokola republike Iran je došao u avion noseći tri marame za pokrivanje glave. Šokirana ministarka je odbila i zahtevala da avion napusti bez pokrivene glave. Šef protokola je pokušao da objasni ministarki da postoji diplomatki dogovor između Irana i drugih država kada su u pitanju čak i najviši zvaničnici ženskog pola, i da je obavezno poštovati lokalne običaje i pokriti glavu. Posle dužeg ubeđivanja, italijanska ministarka spoljnih poslova stavila je šarenu maramu na glavu, ostavljajući svoju poslovnu garderobu na sebi i dozvoljavajući da joj se čak vide i pramenovi kose

rouhani-emma-bonino

preuzeto sa http://theiranproject.com/blog/tag/emma-bonino-visit-to-iran/

Zašto je predsednica Narodne skupštine odlučila da se obuče u najrestriktivniju odeću u islamskom svetu, zamenjujući svoju (zapadnjačku) poslovnu garderobu i pokrivajući svoju glavu (svu kosu), uši i vrat? Hidžab predstavlja religijski stav  žena u muslimanskim društvima, pokazujući svoju potčinjenost i skrivajući svoje atribute od pogleda muškaraca.

bonnino

Preuzeto sa http://news.xinhuanet.com/english/photo/2013-12/22/132987365_21n.jpg

 

Svaki postupak javnih ličnosti, naročito onih koji obavljaju najviše funkcije nosi neku poruku. Koju poruku šalje najviši predstavnik zakonodavne vlasti jedne evropske zemlje u kojoj žene imaju jednaka prava kao i muškarci? Šta se ovim činom poručuje našim građanima/građankama, a šta građanima/građankama Irana? Da li na taj način pokazujemo zahvalnost zbog ne priznavanja Kosova ili … Predsednica Narodne skupštine republike Srbije u hidžabu, svakako ne pokazuje da je Srbija ozbiljna država koja poštuje prava žena, svoju kulturu, svoje, ali i tuđe običaje.

dodatak

Iranski parlament:

Najviše zakonodavno telo Islamske republike Iran je Iranski parlament koji ima 290 poslanika koji se biraju na mandat od 4 godine (poslednji izbori održani su  2012. godine). Po sajtu Inter-parliamentary Union Iranski parlament ima 9 poslanica ili 3.1% žena (www.ipu.org/wmn-e/classif.htm). Predsedavajući parlameta se bira na jednogodišnji mandat i može biti ponovo biran za predsedavajućeg. Parlament usvaja nacrte zakona, ratifikuje međunarodne sporazume i odobrava budžet. Međutim, svi izabrani poslanici, kao i svi zakoni koje usvoji Parlament moraju biti odobreni od strane Veća čuvara.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *