Javno zagovaranje

Drugačija EU je moguća! Zahtevajmo je, stvarajmo je!

Povodom regionalne akcije solidarnosti i podrške ženama u Španiji povodom namere tamošnjih vlasti da ograniče pravo žena na prekid trudnoće, prenosimo tekst Sonje Lokar, izvršne direktorke Evropske mreže za jednakost polova

Nabrajanje programskih dokumenata, obavezujućih zakonskih normi, dogovorenih politika, planova, strategija i raznih institucija, koje bi u Evropskoj uniji trebali da osiguraju nediskriminaciju i jednakost polova ne može stati na jednu gusto kucanu stranicu. Ali ako neko misli, da EU nema ozbiljnih poteškoća sa stvarnom jednakošču polova, gadno se vara.

we can do it 300

U njenom “Ustavu” su pobrojana sva elementarna ljudska prava. Jednakost polova je prihvaćena kao jedna od temeljnih vrednosti te Unije, ali svuda gde to ne dovodi do nejednakih mogućnosti eksploatacije radne snage i neravnopravne tržišne trke, primena tih prava prepuštena je državama članicama.

Još gore, u uslovima ekonomske krize na sporednom kolovozu prvo su parkirana ženska ljudska prava. Izvršni organi EU i nacionalne vlade zemalja članica svih boja, bez ikakve griže savesti politikama drastičnog urušavanja socialne države i smanjivanja dostignutih prava zaposlenih državljanki i državljana, ženska ljudska prava sve više pretvaraju u mrtvo slovo na papiru.

Na sve to se nadovezala još i sve otvorenija kampanja desnih stranaka, koje danas drže većinu u svim organima Evropske unije i u većini njenih država članica, protiv prava žena da odlučuju o vlastitom telu. U poslednje vreme pratimo kako se i u Evropskom parlamentu javljaju inicijative da se pravo na dostupan legalan abortus ukine u svim državama članicama. Jednoj takvoj inicijativi pridružili su se i svi konzerativni poslanici iz Slovenije, gde je pravo na slobono odlučivanje o rađanju dece osigurano čak i posebnim članom ustava!

Desne stranke u Poljskoj nimalo ne pogađa kada žena izgubi vid, pošto su je primorali da nosi i rodi dete, iako je ishod bio unapred jasan. U Irskoj ih nimalo ne pogađa što je žena umrla zbog komplikacija u trudnoći, iako bi joj pravovremeni abortus spasao žvot. U Mađarskoj vladajuće desne partije umišljaju da je pravo i dužnost države da žene primora da rađaju neplanirano potomstvo, iako sve više njenih građanki i građana nemaju ni za hleb!

Posle  poraza socialista u Španiji, u kojoj je tek 2011. godine konačno stupio na snagu zakon o slobodnom planiranju porodice i pravu na legalan, siguran abortus, nova konzervativna vlada, odlučila je da to pravo ukine. Početkom februara će o tom zakonu odlučivati konzervativna većina u španskom parlamentu. Legalan abrtus će biti dozvoljen samo ako je trudnoća posledica silovanja ili bi trudnoća mogla da ozbiljno ugrozi fizičko ili mentalno zdravlje buduće majke.

Evropska unija se nalazi u procepu: ukoliko nastavi da se razvija kao projekat u kojem se globalizovani kapital organizuje u jedan od centara svetke podele ekponomske moći sa ukidanjem dostignutih socialnih, ekonomskih, političkih pa i ličnih prava svojih stanovnika i stanovnica, građana i građanki, njene rastuće ekonomske i socialne razlike će je razoriti na isti način kao što se to desilo u nekadašnjoj socialističkoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka. Ili se može odlučiti i za drugačiji put i može postati primer humanog izlaska iz sadašnje krize.

Sonja Lokar

Sonja Lokar

Protest ispred španske ambasade koji zajednički organizuju ženske nevladine organizacije i neformalne grupe, koje sarađuju u okviru Ženskog lobija Slovenije, izraz je naše iskrene solidarnosti sa ženama Španije, ali i naš čvrst zahtev koji  upućujemo svim  strankama i listama, koje će se takmičiti na izborima za evropski parlament.

Odlučno tražimo drugačiju Evropsku uniju, solidarnu, usredsređenu na ljude i njihove najvažnije potrebe. Tražimo da stranke, koje ćemo birati, rade za Evropsku uniju u kojoj ni u jednoj državi članici žene neće imati potrebu da organizuju proteste, kako bi odbranile neko elementarno ljudsko pravo kao što je pravo na slobodu rađanja, na odlučivanje o vlastiom telu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *