Komunikacija

Aktivizam i društvene mreže

Centar za edukaciju Pro Educa organizovao je studentsku konferenciju “Ljudska prava i sloboda izražavanja” na Jahorini 28-29. 10. 2022. godine. Cilj konferencije jeste osnaživanje studenata za prepoznavanje cenzure, zaštitu slobode izražavanja i ljudska prava.

Tokom dva dana druženja 30-ak studenata/tkinja iz cijele BiH su imali priliku da se upoznaju sa regionalno poznatim borcima za slobodu govora i ljudska prava kao što su: Slobodan Georgiev (direktor vijesti Nova S), Aleksandar Stanković (HRT “Nedjeljom u 2”), Miloš Đajić (aktivista iz Srbije), Belma Buljubašić (profesorica na Fakultetu političkih nauka), Jasminka Džumhur (Ombudsmenka za ljudska prava BiH), Jadranka Milićević (suosnivačica Fondacije CURE), Jasmin Hasanović (viši asistent na Fakultetu političkih nauka).

Radionica

Predavač Miloš Đajić je na početku svog predavanja pozvao učesnike da se predstave kroz pitanje “Moje srce kuca brže zbog…?”. Nakon toga zajedno sa svim učesnicam i učesnicima razgovarali su o tome šta je aktivizam i ko su aktivisti. Prošli su i kroz oblasti aktivističkog delovanja u kojima aktivisti i aktivistkinje deluju. Zatim se razgovaralo o govoru mržnje. Većina učesnica i učesnika je vrlo dobro definisala šta je to govor mržnje?

U drugom delu radionice učesnice i učesnici su imali priliku da kroz jednu vežbu razgovaraju o primerima rečenica. Njihov zadatak je bio da rečenice klasifikuju u tri kategorije: govor mržnje, seksizam i mizoginija. Nakon toga su trebali da razgovaraju o topme da li su slične formulacije već doživeli. Treći zadatak se ticao toga šta su njihovi predlozi za borbu protiv neke od ovih kategorija diskriminacije.

Vrlo dobro su odradili zadatak. Na kraju su prezentovali ono što su kao grupa uradili. Zanimljivo je bilo videti koliko su ih neki primeri rečenica pogodili jer su i sami katkada bili izloženi govoru mržnje.

O konferenciji

Konferencija se održava uz podršku Evropske unije u BiH i Ambasade Kraljevine Holandije u BiH. Posle dugo vremena smo učestvovali na nekom događaju koji je bio brendiran EU simbolima. Ovim CMV nastavlja da razvija regionalnu saradnju.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *