Komunikacija

Centar modernih veština na TechCamp-u u Sarajevu

U Sarajevu je prošle nedelje održan prvi TechCamp. Ovaj dvodnevni interaktivni događaj je okupio 120 predstavnika i predstavnica civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana, kao i stručnjake iz oblasti tehnologije.

Skup je održan u okviru Civil Society 2.0 inicijative državne sekretarke SAD, Hillary Clinton.

Do sada organizovano 12 ovakvih događaja širom sveta.

Ovaj prvi TechCamp na Balkanu su, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova SAD, organizovali Zasto Ne? (BiH), Dokukino (Srbija) i Kosovo 2.0 (Kosovo).

Opredeljivanje za panele

Cilj TechCampa je bio da podstakne tehnološku zajednicu da pomogne predstavnicima i predstavnicama civilnog društva.

Ta pomoć bi se u podršci kako bi u potpunosti iskoristili moć i mogućnosti današnje informaciono-komunikacione tehnologije u praktičnom rešavanju problema koji postoje u drušvu.

Bojana Sekeljić

Osim toga namera je bila da se aktivisti civilnog društva upoznaju sa alatkama koje mogu pomoći u rešavanju socijalnih pitanja.

Mnogo dobrih aplikacija, opens source programa i ideja je moglo da se vidi i čuje.

Svemu tome snažan podsticaj je dao jedan od trenera Jeff Kaplan. Na samom otvaranju on je poručio učesnicima da imaju “dozvolu da kradu”.

Jeff Caplan

“Ako na TechCampu čujete ili vidite bilo koju ideju koja vam se sviđa, slobodno je ukradite i primenite u svojoj državi”, rekao je Kaplan.

Istakao je da je ovaj program zasnovan na razmeni ideja, kopiranju rešenja za probleme, kao i uspostavljanju saradnje između organizacija u regionu.

"Na marginama" skupa

Nakon TechCampa, svi učesnici će zahvaljujući poljskoj organizaciji Fondacja TechSoup (regionalni evropski centar za TechSoup Global) imati pristup novoj online platformi za regionalnu podršku zajednici na Community Boost_r.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *