Komunikacija

Simulacija kampanje za izbore za Evropski parlament

Unapređenje veština i znanja o vođenju izborne kampanje bila je jedna od tema trećeg modula ovogodišnje Političke akademije (#PAFES19). Učesnici i učesnice Akademije su ovoga puta bili posvećeni temi “Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj Uniji”. Veoma raznovrstan program trećeg modula Akademije organizovan je u Banja Luci od 10. do 12. oktobra.

Treneri govore o ciljnim grupama

Treneri CMV-a Igor Jojkić i Miloš Đajić održali su predavanje o planiranju izbornih kampanja i pripremili radionicu “simulacija izbora za Evropski parlament”. Prvi deo je bio posvećen prenošenju informacija o planiranju izborne kampanje. S obzirom na to da nisu svi učesnici članovi i članice političkih stranaka za neke od njih većina stvari je bila nova. Treneri su iskoristili priliku da podsete učesnice i učesnike na prethodni susret kada su razgovrali o političkoj komunikaciji.

EPP prezentacija kampanje u simulaciji

Nakon uvodnog dela učesnici i učesnice su bili podeljeni u četiri izborna štaba, koji su predstavljali četiri glavne grupacije evropskih političkih stranaka. To su bile Evropska narodna stranka, Socijalisti i demokrate, Asocijacija liberalnih demokrata i Evropski zeleni. Njihov zadatak je bio da na osnovu informacija koje su dobili kreiraju kampanju svoje političke grupacije na temu “Mobilnost mladih”.

Prezentacija Evropski zeleni o novom zelenom dogovoru

Ovo je jedna od teza kojom je naša simulacija počela. Na Zapadnom Balkanu poslednjih godina ponovo jačaju nacionalizmi i uspostavljena regionalna saradnja među državama slabi. Mladi ljudi masovno napuštaju zemlje Zapadnog Balkana. Problemi mladih su isti ili slični, nedostatak posla, marginilazicaija, siromaštvo, loše školstvo, partijske zarobljene države, korupcija …

Prezentacija S&D grupe i njihove kampanje

I ove godine Političku akademiju zajednički organizuju Fondacije Friedrich Ebert, Centar za studentsku demokratiju i Banja Luka College. Politička akademija je projekat koji traje više od deceniju i namenjena je mladima koji su zainteresovani za oblasti politike, prava, javne uprave, evropskih integracija, civilnog društva, medija, suočavanja sa prošlošću…

Najkreativniji su bili ALDE u prezentaciji kampanje

Na ovogodišnju političku akademiju primljeno je 40 polaznika i polaznica iz Banja Luke, Mostara, Novog Travnika, Livna, Zenice i Doboja. Kao regionalno prepoznat centar za političko obrazovanje, CMV nastavlja saradnju sa Fondacijom Friedrich Ebert kancelarijom u Bosni i Hercegovini.

Radioničarski rad je važan segment svakog obrazovnog procesa

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *