Komunikacija

Usavršavanje

Centar modernih veština je organizacija koja se više od 15 godina bavi različitim vidovima komunikacije. Kako bi to rekao Everold Hosein, predavač koji je prethodnih dana uticao na naše usavršavanje – “Komunikacija je misterija i stalno i iznova se moramo usavršavati da bi smo je razumeli”.

Zahvaljujući pozivu UN Women kancelarije u Srbiji, imali smo priliku da učestvujemo u trodnevnom COMBI treningu. COMBI je akronim za Communication for Behavioural Impact, tj. komunikaciju za promenu ponašanja, a čitav trening je obuhvatio radionice i prezentacije Strategic Communication for Behavioural Impact Planning Methodology.

 

Seminar je održan u Skoplju, od 29. novembra do 1. decembra 2018, u organizaciji regionalne UN Women kancelarije iz Istanbula, i na njemu su učestvovale koleginice i kolege iz Turske, Albanije, Makedonije, Kosova*, Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

Ovu metodologiju je poslednjih deset godina razvijao naš predavač i ona je postala važan segment svih komunikacijskih kampanja agencija Ujedinjenih nacija. Za razliku od najčešće korišćenih pristupa  – informisanje, podizanje vidljivosti i obrazovanje ciljnih grupa, sada se sve više razgovara o promeni ponašanja. Kampanje koje smo poznavali i koje su davale rezultate više nisu dovoljne, jer kao što reče Everold

“85% ljudi u Keniji zna da se HIV prenosi nebezbednim sexom a samo 14% koristi kondom”.

Naš zadatak ubuduće će biti upravo da prilagodimo strategiju komunikacije praktičnim ciljevima i nađemo ključnu poruku/e kojima ćemo menjati ponašanje ljudi. Metodologija je dobra i može se primeniti u svakoj oblasti od životne sredine, zdravlja, obrazovanja, rodne ravnopravnosti…

Ovo je jedan od treninga koji ima potencijal da promeni paradigmu našeg rada. S obzirom na to da dva-tri dana nije dovoljno vremena za učenje celog pristupa, jer kompletan kurs traje dve nedelje, verujemo da će biti prilike da se metodologija dodatno savlada.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *