Niko nema prava da oduzme život

Mi muškarci okupljeni oko inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ zajednički se borimo protiv nasilja prema ženama. Ne želimo da zatvaramo oči pred ovim ogromnim društvenim problemom. Ovog 18. maja na Dan sećanja na žene žrtve nasilja sećamo se svih ubijenih žena. Juče je u Valjevu ubijena još jedna žena od strane bivšeg partnera. Deveta u ovoj godini.

Pozivamo sve muškarce da uvek reaguju na bilo koji oblik nasilja prema ženama. Žene imaju ista prava kao i mi i imaju pravo na život bez straha i nasilja. Istraživanja pokazuju da se femicid (ubistvo žena) najčešće dešava kao izraz ljubomore ili zbog odlaska partnerke. Zato je važno da mi muškarci, u slučaju prekida emotivne veze ili odlaska partnerke ili supruge, odgovorno i nenasilno prihvatimo tu njihovu odluku. U tim situacijama nećemo nikad vređati žene, biti nasilni, pratiti ih i uznemiravati i pokušavati da im se osvetimo ili na neki način naudimo.

Inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ je okupila muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama. Oni su se potpisujući povelju “Muškarci protiv nasilja nad ženama” obavezali da će reagovati na svako ispoljavanje nasilja i da nikada neće posegnuti za bilo kojom vrstom nasilja prema ženama – fizičkom, verbalnom, seksualnom, psihološkom, ekonomskom ili nekom drugom.

Potpisujući povelju inicijativi se mogu priključiti svi drugi muškarci koji dele vrednosti nenasilja i poštovanja ženskih prava.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Republike Srbije u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju u Srbiji za 72 sata ubijeno sedam žena.

Istaknuti vizuelni umetnik Slavimir Stojanović Futro je volonterski kreirao vizuelni identitet inicijative. Hvala mu beskrajno na tome.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *