Obrazovanje

Kreiranje političke agende u Bihaću

Friedrih Ebert fondacija kancelarija u Bosni i Hercegovini i Forum Lijeve inicijative iz Sarajeva organizovali su u Bihaću od 6. do 8. oktobra seminar za “Klub mladih vijećnika”. “Klub mladih vijećnika” čine vijećnici i vijećnice (odbornici/e) SDP BiH iz cele Bosne i Hercegovine. Po ugledu na druge sestrinske stranke oni su organizovali svoj Klub koji im pomaže da se bolje umreže, pokreću zajedničke inicijative i rade na svom usavršavanju.

bihac 1

Seminar je obuhvatio predavanja iz različitih oblasti od kreativnih metoda za učešće građana, brendiranja političara, napredne upotrebe društvenih mreža, komunikacije sa portalima i novinarima, kreiranja političke agende i  borbe protiv populizma. Ovaj seminar je bio dobar povod da se razgovara o važnosti 2018.godine i pripreme SDP BiH za opšte izbore u Bosni i Hercegovini i važne uloge vijćenika/ca u radu na terenu.

DSC_0194

Centar modernih veština nastavljajući regionalnu saradnju sa sestrinskim strankama i fondacijama je učestvovao na ovom seminaru. Predavač CMV Miloš Đajić je preneo iskustva političara i političarki iz Srbije u borbi protiv populizma kao i načine za kreiranje političke agende. Prvo pedavanje je obuhvatilo  teorijski pristup kreiranju političke agende kroz promociju socijaldemokratskih vrednosti i podizanju vidljivosti tema koje su za SDP BiH važne. Prezentovana je i metoda utvrđivanja tema “važnosrt vs kredibilitet”.

bihac 2

U drugom predavanju se razgovaralo o borbi protiv populizma. Svesni smo da je populizam danas veoma zastupljen u svim zemljama sveta bez obzira na njihov demokratski razvoj. Demokratija je upotrebom post truth veoma ugrožena. Borba protiv lažnih vesti mora biti prioritet svakog levičara. Političari i političarke levice na svim nivoima se moraju uhvatiti u koštac sa tom opakom tendencijom da je laž dozvoljena i da se samo emocija računa.

Zahvaljujemo se prijateljima iz Foruma lijeve inicijative na prilici da ponovo sarađujemo zajedno.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *