Obrazovanje

Novi mentorski program

Centar modernih veština se godinama zalaže za razvijanje mentorskih programa unutar političkih stranaka. Svesni specifičnosti odnosa koji se u političkim strankama grade, predložili smo mentorski program kao način za izgradnju veće unutrašnje kohezije, međusobnog upoznavanja i povezivanja, kao i prenošenja znanja i iskustva. Uz podršku Međunarodnog centra Ulof Palme, kroz ovaj program radimo na unapređenju unutarstranačkih obrazovnih programa.

Vodeći se citatom Šeril Sendberg koja kaže “Činjenica da ljudska bića osećaju obavezu da uzvrate uslugu, dokumentovana je tako reći u svim društvima i obrazuje temelj svih vrsta društvenih odnosa. Odnos mentora i mentija nije izuzetak. Kada je pravilan, svi napreduju.” Odlučili smo da pokrenemo drugi ciklus Mentorskog programa.

Mi u CMV mentorstvo definišemo kao poseban odnos između mentora i mentija. Reč mentor je stara koliko i grčki mitovi, jer je Mentor bio prijatelj i savetnik heroju Odiseju, a kasnije kada je Odisej otišao u Trojanski rat ostavio sina Mentoru da ga vodi kroz odrastanje. Za mentorstvo nisu važne samo godine, već je važna razmena perspektiva, znanja, iskustva i kontakata između mentora i mentija.

Na početku programa kreirali smo 6 mentorskih parova kojima ćemo obezbediti kontinuirani rad u trajanju od 3 meseca. Njihov zadatak  će biti da kroz ovaj period vremena rade na nekom projektu, praktičnoj politici, lokalnoj kampanji ili ličnom usavršavanju kojim će učesnice podići svoje kapacitete i pomoći svojoj stranci.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *