Obrazovanje

Odgovor socijaldemokratije

 

ucesnici

Učesnici/ce #FESkonferencija.

U Banja Luci je od 6. do 8. jula održana konferencija “Odgovor socijaldemokratije na problem povećanja siromaštva i manjak solidarnosti u društvima regije”. Konferenciju su organizovali Mladi socijaldemokrati i Fondacija Friedrich Ebert, kancelarija u BiH. Ovakava vid umrežavanja je veoma važan, jer je očigledno da u svim zemljama Zapadnog Balkana mladi imaju slične probleme.

 

adisa

Prof. A. Omerbegović Arapović

 

Na konferenciji je učestvovalo 18 predstavnika i predstavnica omladina socijaldemokratskih stranka iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Sama konferencija je bila podeljena u dva dela, od kojih je prvi deo bio posvećen predavanjima dr. Žarka Papića iz Inicijative za bolju i humaniju inkluziju i profesorke dr. Adise Omerbegović-Arapović sa Burch University iz Sarajeva. Oni su govorili o stanju siromaštva u regiji, ekonomskim modelima, uzrocima siromaštva i mogućim rešenjima. Profesorka Omerbegović-Arapović je predstavila socijaldemokratski ekonomski model koji bi doprineo smanjivanju jaza između bogatih i siromašnih. U drugom delu na temu solidarnosti govorili su Goran Behmen, koautor FES-ove publikacije “Razgovor o levici” i Ognjen Đukić iz Centra za istraživanje GEA.

 

world caffee

World caffee radionica

 

U popodnevnom delu, predavači Centra modernih veština Igor Jojkić i Miloš Đajić, facilitirali su izradu zaključaka konferencije i predloga aktivnosti koji bi se u budućnosti sprоvodili u ovim zemljama. Kroz praticipativan rad uz korišćenje World Caffee i Fish Bowl metoda, postignuta je velika produktivnost i posvećenost učesnika i učesnica, jer im se svideo ovaj način rada. Verujemo da će učesnici i učesnice po povratku u svoje zemlje i stranke informacije sa konferencije i zaključke prezentovati  što širem krugu njihovih koleginica i kolega, kao i aktivno raditi na njihovom ispunjavanju.

Prezentacija

Prezentacija zaključaka

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *