Obrazovanje

Politička akademija – javni događaj u kampanji

Treneri CMV-a su učestvovali u radu trećeg modula 18. Političke akademije. Na ovaj način je nastavljena saradnja sa organizatorima u realizaciji ovog značajnog programa političkog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Nakon rada na prvom modulu kada smo govorili o razvoju demokratije, drugom modulu kada smo govorili o političkoj komunikaciji, treći modul je bio posvećen temi organizacije događaja. Žao nam je što zbog epidemioloških mera susret nije organizovan uživo.

Treći modul

Treći modul ove političke akademije je bio posvećen priključivanju Evropskoj uniji. Naziv trećeg modula to i najbolje oslikava “Politički život BiH pod teretom kriza – puževim korakom do Evropske unije/ sve zapreke na tom putu”. Predavanje je održano putem platforme ZOOM. Na samom početku učesnici su imali priliku da kažu šta im se lepo desilo tokom leta u periodu između dva susreta. Nakon toga smo prošli kroz 5 koraka za organizaciju uspešnog događaja. U tom delu smo govorili o važnosti postavljanja ciljeva za događaj, komunikacijskih poruka, kreativnosti ali i planiranja. Govorili smo i o rezonatnom efektu koji svaki događaj treba da izazove u javnosti. Miloš je tu napravio poređenje sa mirnom površinom jezera. Kada u nju bacite mali kamenčić dobijete talasiće a kada bacite veliki onda se naprave talasi. Uvek se treba paziti da kamen (događaj) ne bude preveliki pa da vas isprska.

Radionica

U drugom delu su učesnici imali zadatak da podeljeni u grupe odgovore na pripremljenu “studiju slučaja”. Studija slučaja koju smo pripremili za temu je imala zagađenje vazduha u Bosni i Hercegovini. Učesnici su pripadali političkim strankama različitih ideologijea. U skladu sa tim zadatak im je bio da osmisle koncept događaja koji bi odgovarao njihovim vrednostima i predizbornom programu. Imali smo zanimljiv pogled na to kako bi se kao mladi lideri borili protiv zagađenja. Pogotovo je to bilo interesantno za Zelenu stranku koja ne postoji u Bosni i Hercegovini i gde očigledno nedostaje taj vid političkog organizovanja ekologa. Nakon naše radionice vreme je bilo za razgovor sa poslanikom Bundestaga u petom mandatu gospodinom Jospiom Juratovićem.

O akademiji

Političku akademiju i ove godine zajednički organizuju Fondacije Friedrich EbertBanja Luka College i Centar za studentsku demokratiju. Ona je namenjena mladima ljudima koji su zainteresovani za oblasti politike, javne uprave, evropskih integracija, civilnog društva, medija… Njen cilj je obrazovanje i osposobljavanje mladih liderki i lidera kroz progresivne ideje zasnovane na vrednostima: slobode, socijalne pravde, solidarnosti, jednakosti i anti-diskriminacije. Program Akademije je dizajniran tako da pruža teorijsko znanje i praktične veštine. Ona ima za cilj da mladima omogući unapređivanje znanja i sticanje novih veština, kako bi se aktivno bavili socijalnim i političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *