Obrazovanje

ProgWeb – regionalna politička akademija

Radosni smo zbog toga što smo uključeni u novi program regionalnog političkog obrazovanja. Verujemo da političko obrazovanje nema alternativu u borbi za izgradnju demokratskog slobodnog i progresivnog društva.

Organizatori

U skladu sa svojim strateškim planovima švedske političke fondacije Olof Palme International Center (OPC) i Centre Party International Foundation (CPIF) započele su zajedničku saradnju na regionalnim programima političkog obrazovanja. One su zajedno sa Fondacijom Boris Divković (Sarajevo), a u saradnji sa partnerskim organizacijama, organizovali prvu jednogodišnju političku akademiju „Progressive politics in Western Balkan (ProgWeb)“. Akademija je namenjena mladim socijaldemokratama i liberalima iz zemalja Zapadnog Balkana. Partneri Akademije su Progres Institut (Severna Makedonija), Fondacija Kemal Stafa (Albanija), Centar modernih veština (Srbija), Forum Lijeve inicijative (BiH) i Partia Sociodemokrate e Kosoves (PSD).

Akademija

Cilj Akademije je povezivanje mladih progresivnih snaga u širi front borbe za evropski, miran, razvijeni i socijalno odgovorni Zapadni Balkan. Dvadeset osam predstavnika i predstavnica socijaldemokratskih i liberalnih stranaka kroz tri susreta u Sarajevu, Beogradu i Skoplju imaće priliku da uče, razgovaraju, povezuju se i kreiraju zajedničke projekte. Izbor predavača je takođe oslikavao različitost liberalnih i socijaldemokratskih opcija u čitavom regionu. Predavači na prvom modulu koji je održan u Sarajajevu od 8. do 14. jula, su bili Dušan Spasojević, Miloš Đajić (Srbija), Toše Zafirov i Aleksandar Spasov (Makedonija), Dajana Bakić, Sead Turčalo i Sarina Bakić (Bosna i Hercegovina), a kao gosti iz iz Poljske sa nama su bili Milosz Hudun i Michal Tecza (Project Polska, Poland). Akademiju je finansijski podržala Međunarodna švedska razvojna agencija (SIDA).

Prvi modul

Miloš Đajić (CMV) je zajedno sa koleginicoma Jasminom Mršo (BDF) četvrtog dana Akademije držao predavanja i radionice na temu „Feminizma kao ideologija, rodna ravnopravnost“. Prvi deo se odnosio na to zašto je tema rodne ravnopravnosti političko pitanje? Učesnice i učesnici su kroz radionicu uvedeni u termine roda i pola. Mladi učesnici su kroz zajedničku vežbu imali priliku da se izjasne o svojim stavovima prema rodnoj ravnopravnosti.  S obzirom na to da je u pitanju muško-ženska grupa iskoristili smo priliku i uspeli da dobijemo dva pogleda na diskriminaciju žena i muškaraca. Zatim smo se zajednički suočili sa razlikama u perspektivama i o njima otvoreno razgovrali.

Na kraju su mladi ljudi debatovali na temu mehanizama za uspostavljanje ravnopravnosti u političkim strankama. Zadatak je bio izazovan jer su oni zamenili uloge pa su muškarci morali da  sa argumentuju iz pozicije žena, a ženski deo učesnika je samo ponavljao one fraze koje i onako slušaju u svojim strankama od svojih muških kolega. Druga tema debate je bilo seksualno uznemiravanje na društvenim mrežama tokom trajanja izborne kampanje i načini za njeno sprečavanje i zaustavljanje.

Poseta Srebrenici

Poslednji dan Akademije bio je posvećen poseti Srebrenici i Memorijanom centru Potočari. Ova poseta je organizovana u sklopu stalnih nastojanja BDF da u svoje političke programe uvek uvrsti i teme suočavanja sa prošlošću, kulture sjećanja, te prevazilaženje etničkih distanci i predrasuda. Po dolasku u Potočare učesnice i učesnice Akademije dočekala je Mevlida Mehanović, predsednica Udruženja povratnica “Podrinjka” iz Srebrenice koja je tom prilikom rekla: “Uobičajeno je da Srebrenica posle obeležavanja 11. jula ostaje pusta i to najčešće sve do sledeće godine. Današnja vaša poseta nama povratnicima daje nadu da nećemo ostati sami, zaboravljeni i prepušteni sudbini. Verujemo u to da će vaš rad učiniti život lepšim i sigurnijim za buduće generacije na ovim prostorima.“

Mladi političari i političarke su pokazali interesovanje za istoriju stradanja nedužnih civila u genocidu 1995. u zaštićenoj zoni Srebrenica. Pored toga njih je takođe interesovalo kako izgleda život povratnika, položaj mladih, te ekonomske i druge mogućnosti na ovom prostoru. Anela Lemeš, izvršna direktorica Fondacije Boris Divković je zahvaljujući se na gostoprimstvu rekla “Kao organizatori brojnih obrazovnih programa za mlade političare i političarke u regiji Zapadnog Balkana, veoma smo ponosni na činjenicu da nova Akademija okuplja progresivne struje i mlade iz čitave regije. Svi oni su dio jedne puno šire mreže mladih koju godinama kreiramo kroz programe političkog obrazovanja. Zemlje učesnice programa po mnogo čemu dele slične karakteristike u historijskom, ali i trenutnom ekonomskom ili političkom pogledu. Zajednička saradnja je ključna, kako bi brže i delotvornije stigli do zajedničkog cilja – punopravnog članstva u EU.“

 

Nastavak

Sledeći modul će se održati u Beogradu početkom oktobra. Do tada učesnici i učesnice imaju nekoliko zadataka: da kreiraju predlog praktične politike i da osmisle nacionalni projekat. Ove projekte će tokom jeseni realizovati u svojim zemljama. Radujemo se nastavku saradnje.

Medijiski izveštaji

Mladi za slobodu i demokratiju na Zapadnom Balaknu
Mladi političari regiona u poseti Potočarima i Srebrenici: Suze, tuga i neverica
Politička akademija za mlade socijaldemokrate i liberale Zapadnog Balkana
Mladi iz zemalja Zapadnog Balkana posjetili Potočare
Posjeta memorijalnom centru Potočari u Srebrenici

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *