Obrazovanje

Škola demokratije u Banja Luci

Centar modernih veština (CMV) je ove godine pozvan da učestvuje na regionalnom programu “Škola demokratije” koju već tradicionalno organizuju Fondacija Friedrich Ebert – kancelarija u BiH, Centar za međunarodne odnose – Banjaluka i Centar za međunarodne studije – Zagreb.

DSC_2480

Petnaesta “Škola demokratije” održana je u Banja Luci, a namenjena je studentima i studentkinjama politikoloških nauka iz Zagreba, Podgorice, Tuzle i Banjaluke. Cilj  “Škole demokratije” je da mladi ljudi nauče da razviju demokratsku diskusiju i kroz nju brane svoje stavove. Takođe, ova škola daje veliki doprinos razbijanju stereotipa i predrasuda koji su prisutni među mladima na prostoru Balkana kroz njihovo upoznavanje, umrežavanje i zajednički rad tokom programa.

DSC_2482

Naš predavač Miloš Đajić je sa studentima razgovarao o stanju demokratije na Zapadnom Balkanu, i predstavio najveće opasnosti po demokratiju danas: populizam, post istinu i zloupotrebu interneta.  Posle teoretskog dela, organizovana je “world-caffe” radionica na četiri teme: demokratija na Balkanu, demokratija u digitalnoj eri, demokratija i post istina i demokratija u političkim strankama. Na bogatom iskustvu predavača našeg Centra ovakav vid interaktivnog rada se pokazao izuzetno delotvoran za prikupljanje mišljenja i otvorene diskusije.

DSC_2483

Tokom diskusije smo imali priliku da čujemo mnoge zanimljive predloge za unapređenje demokratije koje su u neformalnoj i kreativnoj atmosferi izneli učesnici programa. Rezultati ovakvih radionica pokazuju i da se u kratkom vremenskom roku uz angažman i doprinos učesnika mogu postići solidni rezultati i pokrenuti teme. Verujemo da će ovaj odličan početak ovogodišnje škole dati impuls za rad i u sledećim danima.

DSC_2492

CMV i kroz ovaj projekat nastavlja saradnju sa FES BiH i unapređuje svoje delovanje na razvoju neformalnog političkog obrazovanja u regionu.

DSC_2475

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *