Obrazovanje

Žene kada se okupe obično ispadne mnogo toga dobrog

DSC_2918

Centar modernih veština (CMV) je nastavljajući saradnju sa sestrinskom fondacijom  Max van der Stoel (FMS) iz Holandije, okupio dvadeset tri predstavnice Foruma žena iz Lige socijaldemokrata vojvodine (LSV) , Socijaldemokratske Unije (SDU) i Demokratske stranke (DS) na seminaru “Socijaldemokratija i ženska prava”. Seminar je održan u malom banatskom selu Mokrin  od 10. do 12. novembra 2017. Prelepo okruženje Mokrin house – a (Terra Panonica)  je bilo više nego inspirativno, kako za predavačice na seminaru Jamila – u Aanzi i Sonju Lokar tako i za same učesnice.

DSC_2910

Teme kojima se su se učesnice bavile na seminaru je pre svega unapređenje položaja žena u Srbiji i zajednička borba za socijaldemokratske vrednosti u oblasti rodne ravnopravnosti.  Razvijane su praktične politike i pravljene strateške orijentacije na teme: jednake plate za jednak rad, smanjenje siromaštva samohranih roditelja, nasilje prema ženama i žensko reproduktivno zdravlje.

DSC_2848

Uvežbavane su i nove veštine kao što su pregovaranje i unapređivane već postojeće kao što su veštine komunikacije. Kohezija grupe je rasla iz sata u sat tako da je poslednjeg dana svima bilo žao što se rastaju. Učesnice su se rastale sa obećanjem da će se uskoro ponovo okupiti možda već tokom predstojećih kampanja.

DSC_2842

Žene kada se okupe obično ispadne mnogo toga dobrog.  Tako je bilo i ovoga puta. Osim predloga različitih zajedničkih akcija napravljen je i dogovor o bližoj saradnji žena iz ovih stranaka. Izabrane prestavnice iz sve tri stranke, su preuzele na sebe zadatak da o rezultatima seminara izveste svoja partijska rukovodstva i da započnu pripreme za zajednički sastanak stranačkog vođstva i vođstva Foruma žena. U današnjem trenutku u kom se nalaze socijaldemokratske stranke važnost okupljanja je ogromna, jer jedino uz međusobnu podršku i sinergiju mogu se braniti osnovne SD vrednosti.

DSC_2915

Jamila Aanzi je holadnska predstavnica u UN Women, a Sonja Lokar izvršna direktorka CEE gender networka. One su se obavezale da će obavesti sestrinske fondacije i međunarodne institucije o ordržavanju seminara i dogovorenim akcijama, politikama i kampanjama.

DSC_2847

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *