Obrazovanje

Uticaj energetske krize na politiku

U danu kada je nova koaliciona Vlada u Nemačkoj objavila i potpisala svoj koalicioni program, razgovarali smo na temu uticaja energetske krize na politiku. Predavač na webinaru je bio Aleksandar Macura iz RES fondacije. Ovim webinaru završavamo seriju koju smo prethodnih nedelja organizovali.

Miloš Đajić je na početku govorio o ciljevima nove Vlade Nemačke. Podsetio je na cilj da u fazama bude okončana upotreba uglja do 2030. godine to bi bilo osam godina pre roka. Energija vetra donosi da će dva odsto nemačke teritorije biti korišćeno za vetrenjače. Takođe zadatak za sve je da se usesrede vodoničnu energiju. Sve tri stranke nove koalicije žele da se do 2030. 80 odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Plan je da do tada nemačka ima preko 15 miliona električnih vozila. Njihov cilj je da transformišu ekonomiju u klimatski neutralnu.

Struktura proizvodnje energije u Srbiji

Aleksandar Macura je govorio da Srbija dve trećine svoje energije dobija iz termoelektrana. zatim negde oko 30% iz hidro energije i ostatak su vetroparkovi i drugi izvori energije. Upitio na sje da svakodnevno pratimo šta se dešava na tržištu struje. Govorio je kako smo uspeli da u relativno kratkom roku napravimo elektrane koje su naša strateška prednost i da je potrebno njihovo ne isključivanja već da se povezujemo.

predstavio nam je Electro flux internet portal gde se u realnopm vremenu vidi šta se dešava se elektroenergetskim sistemom u Srbiji. Objasnio nam je legendu i osnovne parametre za analizu i praćenje ovog sajta. Na grafovima nam je pokazivao da Srbija u tom trenutku uvozi struju i to tačno odakle. Videlo se da je udeo hidroenergije malo veći nego normalno što znači da termoelektrane ne rade punim kapacitetom.

Budućnost

Generacija političara 60-tih godina prošlog veka odlučila je da će tadašnja SFRJ proizvoditi energiju iz uglja. U sledećih 15 godina su podignuti svi energetski kapaciteti koji traju i danas. Isto tako sadašnja generacija može da dodnese odluku o energetskoj promeni (tranziciji) i da u sledećoj deceniji napravi promenu ka zelenim energijama. Ključna je politčka volja i saglasnost sa ekspertskom bazom. On smatra da će Srbija kopati ugalj sve dok to Nemačka bude radila a videli smo u toku tog dana da je nova nemačka Vlada skratila rokove prelaska na dekarbonizovanu energiju.

Na kraju

Diskusija je bila zanimljiva i u njoj se razgovaralo o energetskoj bezebdnosti, uticaju Rusije na Balkanu. Pričalo se i o aktuelnoj krizi gde je gas mnogostruko poskupeo kao i struja. Posmatralo se sve što se dešava u energetskom sektoru kroz perspektivu inflacije koja je posledica preteranog štampanja para tokom Covid 19 pandemije.

Centar modernih veština u nameri da inspiriše socijaldemokrate u Srbiji, je zajedno sa Međunarodnim institutom Olof Palme organizovao ovaj webinar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *