Obrazovanje

Vučko – regionalna konferencija

Regionalna konferencija “Vučko” održana je i ove godine u organizaciji Friedrich Ebert Fondacije i Foruma lijeve inicijative od 1. do 3. jula 2022. na Jahorini, u Bosni i Hercegovini. Konferencija je okupila mlade aktiviste iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Severne Makedonije. Ovogodišnja konferencija se bavila temom upravljanja otpadom i koji su načini do uspostavljanja cirkularne ekonomije.

Radno

Mladi društveno i politički aktivni učesnici i učesnice govorili su sa stručnjacima i stručnjakinjama o primerima dobre prakse i izazovima na koje su nailazili u svojim sredinama.

Konferencija je otpočela predavanjem Medine Garić na temu cirkularne ekonomije. Program je nastavljen panelom koji se tiče (ne)upravljanja otpadom na kojoj su govorili Doc. Dr. Draženko Bjelić sa Tehnološkog fakulteta u Banja Luci, aktivistikinja Milica Končar iz Centra za životnu sredinu iz Banja Luke, kao i Amela Jusufović, aktivistkinja iz Tuzle.

Panel

Konferencija se nastavila kroz “Vučko World Caffe”. U okviru njega učesnici i učesnice imali su prilike da razgovaraju sa stručnjacima iz čitave regije. Kroz kratke sesije razvgovarali su sa Ivanom Jurešićem iz Ponikve, Hrvatska, Selmirom Šljivićem iz Eko-Sep, Bosna i Hercegovina, Amelom Jusufović, aktivistkinjom iz Tuzle, Semirom Hodžićem iz Wool Line, Hadžići, kao i Borisom Terzićem iz EKO-pak iz Sarajeva.

Rad i učenje su nastavljeni interkativnim radionicama sa Nedimom Jahićem i Edinom Omeragić. Oni su sa učesnicima kreirali kreativnu kampanju. Ova kampanja ima za cilj da promoviše primere dobre prakse upravljanja otpadom u zemljama regiona.

Konferencija je završena razgovorima o budućim zajedničkim delovanjima. Razgovaralo se i o načinima i mogućnostima da se dobra rešenja i primeri iz prakse primene u zemljama regiona.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *