Saopštenja

1 MILIJARDA USTAJE U BEOGRADU

Pridružite se globalnoj kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE, i zajedno sa  ženama i muškaracima iz celog sveta, 14. februara od 14 časova kod Terazijske česme budite deo pokreta koji zahteva da se zaustavi eksploatacija i nasilje nad ženama.

Od 2013. godine, “V-day” pokret pokušava kampanjom “Jedna milijarda ustaje” (www.onebillionrising.org) da skrene pažnju na probleme nasilja, eksploatacije i diskriminacije žena u celom svetu. Ove godine, globalna akcija se organizuje pod sloganom “Ustani! – Prekini! – Poveži!” i poziva na solidarnost protiv eksploatacije žena ( #Riseinsolidarity).

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 1 od 3 žene za vreme svog života biva pretučena, silovana ili psihički zlostavljana. Ova statistika dovodi do poražavajućeg saznanja da je preko MILIJARDU žena na svetu svakodnevno izloženo nasilju.  Zaštitni znak događaja i kampanje u celom svetu je koreografija na numeru “Break the Chain – Pokidaj lance”.

Ukoliko ste zainteresovani da se pridružite kampanji, možete popuniti formular za volontere/ke i aktivistkinje

fb2017cover-uza verzija

Žene u Srbiji su diskriminisane i eksploatisane, posebno na tržištu rada. U velikom procentu su ekonomski zavisne, što dodatno otežava borbu protiv nasilja nad ženama.  Žene u Srbiji  su 11 odsto manje plaćene za posao istih odgovornosti. 87 odsto slobodnog vremena žene u Srbiji utroše na kućne poslove i brigu o porodici. 8 od 10 građana veruje da je ženama posao ugrožen zbog porodičnih obaveza. Svaka druga žena u Srbiji je nezaposlena. U 73 odsto slučajeva uznemiravanja na poslu, žrtve su žene. Svaka druga žena u Srbiji je doživela neki oblik nasilja. 1 od 3 žene u Srbiji je doživela fizičko nasilje. 33 žene su ubijene u Srbiji u 2016. godini u porodično – partnerskom nasilju.

Od državnih institucija tražimo primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i niz mera kojima će smanjiti eksploataciju, ekonomsku zavisnost i neravnopravan položaj žena u Srbiji.

flajer

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *