Saopštenja

Mirni Dan Evrope

Srbija na Zapadu – Mreža organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost, čestita Dan Evrope građanima i građankama Srbije.

Ove godine Dan Evrope obeležavamo u trenutku kad se na tlu Evrope vodi rat i veliki broj ljudi suočen je sa razaranjima svojih domova, gradova i infrastrukture, prinuđen da utočište potraži u susednim zemljama i u Evropskoj uniji. Izražavamo duboku solidarnost sa njima i delimo zabrinutost za dalji razvoj događaja koji može ostaviti duboke posledice po bezbednost Evrope.

Iako naša zemlja još uvek nije članica Evropske unije, svojom iskazanom namerom da postane njen član, Srbija i mi kao njeni građani moramo da se zalažemo za evropske vrednosti koje pored demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, uključuju pre svega mir, mirno rešavanje konflikata i solidarnost sa ugroženima. Nadamo se da će Srbija, pored do sad preduzetih koraka, na vidan i nedvosmislen način potvrditi svoje evropsko opredeljenje i spremnost da deluje kao zemlja članica EU. Strateška orijentacija Srbije ka članstvu u EU zasniva se i na uverenju da se time podržava mirovni projekat Evrope i ostvaruju mir, stabilnost i bezbednost.

Rat u Ukrajini nosi opasnost da se prenese i na druge zemlje u Evropi, uključujući i Zapadni Balkan. Smatramo neophodnim da Evropska unija pošalje jasnu poruku zemljama Zapadnog Balkana kojom će potvrditi da za sve nas na Balkanu postoji perspektiva članstva u EU i podrška za dalje sprovođenje reformi, uključujući i proces usklađivanja sa Zajedničkom bezbednosnom i spoljnom politikom koji sobom nosi političke, ekonomske i energetske izazove koji zahtevaju blagovremena rešenja.

Za očuvanje mira u celoj Evropi neophodno je da Ruska Federacija prekine agresiju na Ukrajinu, zaustavi razaranja koja tamo čini, uspostavi primirje i nastavi sa započetim mirovnim pregovorima sa Ukrajinom.

Mreža organizacija „Srbija na Zapadu“ poziva vlasti u Srbiji da sa najvećom ozbiljnošću i posvećenosti pristupe nastavku evropskog puta Srbije, usaglase svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom. Srbija se mora brže menjati i prilagođavati usvajajući politike, demokratske principe, regulative kao i pravila koja važe u Evropskoj uniji. Javni govor mora biti promenjen uvažavajući strateško opredeljenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Potrebna nam je solidarnost sa Ukrajinom, proevropska Vlada i Skupština koji će se hrabro uhvatiti u koštac sa svim izazovima koji svakog dana postaju sve veći. Srbija pripada Evropi i jedino svoj ekonomski napredak, vladavinu prava, smanjenje siromaštva, demokratiju, bezbednost i mir može naći u klubu najrazvijenijih demokratskih zemalja. Potrebna nam je solidarnost koja se nalazi u samim temeljima velikog evropskog mirovnog i razvojnog projekta. Ona je preduslov da taj projekat opstane.

Podsećamo da se Dan Evrope, 9. maj slavi kao godišnjica mira i jedinstva u Evropi nakon II Svetskog rata i istovremeno, kao godišnjica objavljivanja Šumanove deklaracije, osnivačkog temelja sadašnje Evropske unije. Ove godine, navršava se 72 godina od inicijative koja je omogućila ujedinjenje i procvat Evrope.

Srbija na Zapadu – Mreža organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost

Centar za spoljnu politiku
Savet za strateške politike
Regionalna Akademija za razvoj demokratije
Fondacija Centar za demokratiju
Centar modernih veština

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *