Saopštenja

Radnički proglas

Pred nama su važni izbori na kojima će se odrediti pravac u kom se kreće razvoj Srbije kao i kako će izgledati budući položaj radnica i radnika. Stoga je šest sindikata –  Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Sindikat „SLOGA“, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, Savez samostalnih sindikata Novog Sada i Savez samostalnih sindikatia Kragujevca, iniciralo je zajednički „Radnički proglas“ koji je poslat svim izbornim akterima na predstojećim izborima 3. aprila 2022. godine sa jednostavnom porukom „Obavežite se!“

Do zadatog roka u petak 25. marta za ispunjenje zahteva navedenih u „Radničkom proglasu“ obavezali su se Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Ne davimo Beograd i koalicija „Moramo“ Socijaldemokratska stranka i koalcijija „Ajmo ljudi“.

Ovim „Radničkim proglasom“ se traži od političkih subjekata da se obavežu da u svom budućem radu neće uvoditi ni jednu promenu u oblasti radnih prava ali i u oblastima razvojne, ekonomske, tehnološke, socijalne, demografske i politike zapošljavanja, klimatskih promena i energetske tranzicije bez društvenog dijaloga sa sindikatima.

Osim toga zahteva se:

  • Poštovanje dostojanstvenog rada – ugovorenog, osiguranog, zdravog, bezbednog, na vreme i pristojno plaćenog rada, uz novi Zakon o radu koji bi sveobuhvatno uredio radne odnose;
  • Pristup tržištu rada i poslu bez ikakve diskriminacije uz pravo na obuku i usavršavanje; Zaštita u slučaju nezaposlenosti i sva socijalna prava;
  • Poštovanje individualnih i kolektivnih radnih prava poput prava na sindikalno organizovanje kod svih poslodavaca, kolektivno pregovaranje, informisanje, učešće u odlučivanju i štrajk.
  • Pravo sindikata da organizuje sve radno angažovane;.
  • Efikasna zaštita radnih prava kroz rad inspekcija, sindikalno zastupanje, mirno rešavanje sporova i specijalizovana sudska odeljenja za radne sporove.

Ovaj proglas su takođe podržale i ekspertske organizacije koje se bave oblašću radnih prava: A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Centar za istrazivanje javnih politika, Centra za dostojanstven rad, Zrenjaninski socijalni forum, Fondacija Centar za demokratiju, Centar modernih veština i Solidarnost.

Proglas je nastao u okviru programa Dijalogom do saradnje – Forum političkih stranka i sindikata koji već četvrtu godinu za redom sprovodi Međunarodni centar Olof Palme.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *