Saopštenja

Ravnopravne u odlučivanju

Akademija ženskog liderstva  je pokrenula inicijativu za veće učešće žena u odlučivanju.

U inicijativi se traži od političkih stranaka, koalicija i grupa građana koje učestvuju na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji 2016. godine da poštuju principe rodne ravnopravnosti i da, nakon izbora, prilikom formiranja institucija, izaberu najmanje 30 odsto žena na funkcije u izvršnoj vlasti: u Vladi Republike Srbije, Pokrajinskoj vladi, gradskim i opštinskim  većima i na mestima gradonačelnika i predsednika opština.

Iako je Srbija postigla napredak u pogledu učešću i zastupljenosti žena u javnom i političkom životu, pre svega u Narodnoj skupštini i skupštinama opština i gradova, situacija je daleko od potrebne.

statistika1

Danas u Vladi Republike Srbije ima četiri žene (21%), u Pokrajinskoj vladi samo dve (16,2%), a manje od 5% lokalnih samouprava za gradonačelnicu ili predsednicu opštine ima ženu. U opštinskim i gradskim većima ima samo 16% žena, a u 23 opštine/grada nema nijedne žene u opštinskom/gradskom veću.

statistika2

Srbija je zemlja u kojoj muškarci i žene nisu ravnopravni i u kojoj su su žene izložene diskriminaciji  i nasilju:  od 10 nepismenih ljudi, osam su žene. Tek svaka treća odrasla žena je zaposlena. Više od 1/3 žena imalo je iskustvo nasilja u poslednjih godinu dana. Za posao istih karakteristika, žene su 11 odsto manje plaćene.

Neravnopravnost u našem društvu se ne može otkloniti bez većeg učešća žena u odlučivanju.

Podšku inicijativi možete dati ovde.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *