Saopštenja

Rodna ravnopravnost  – preduslov razvoja Srbije

Ženska platforma za razvoj Srbije 2014-2020.

 Treća ženska konferencija počinje danas na Paliću i Subotici i trajaće do nedelje 2. novembra 2014, sa ciljem da se otvori dijalog na ključne teme od značaja za razvoj Srbije, kao i definišu ciljevi za koje će se žene zalagati u periodu 2014-2020.   Konferencija “Ženska platforma za razvoj Srbije – Palić 2014.” će okupiti više od stotinu angažovanih žena na javnim poslovima iz različitih institucija, parlamenta, akademske zajednice, civilnog društva, privatnog sektora, političkih partija, sindikata, medija, umetnosti i kulture, kako bi se izgradila široka koalicija žena i definisala platforma zajedničkog delovanja.

palic2014

Cilj konferencije je da se zajedničkim radom formuliše Platforma koja će proizlaziti iz objektivnog prikaza stanja i ujedno ponuditi scenario razvoja Srbije koji bi u potpunosti bio zasnovan na principima rodne ravnopravnosti u svim poljima društvenog života. Teme koje će biti obuhvaćene konferencijom su: vladavina prava, politička participacija, ljudska sigurnost i eliminisanje nasilja nad ženama, zapošljavanje i preduzetništvo, poljoprivreda i ruralni razvoj, briga o životnoj sredini, obrazovanje, socijalna politika, sindikalno organizovanje žena, socijalna politika, poreska politika i budžet, obrazovanje, zdravlje i sport, mediji i kultura, žene i nove tehnologije.

Konferencija “Ženska platforma za razvoj Srbije – Palić 2014.” se održava, kao i prethodne dve (Palić 1, 2000. i Palić 2, 2006.) u specifičnom momentu u razvoju Srbije, sa osnovnom idejom da pomogne da  žene, ženska energija i potrebe žena postanu vidljive i uticajne u javnom prostoru Srbije. I dok je prva  konferencija na Paliću bila važan faktor razvoja demokratije u Srbiji, a druga neophodna potvrda evropskog puta Srbije, ova konferencija se okreće razvojnim problemima, koji  u ovom trenutku predstavljaju najveći izazov Srbije. I ovoga puta, konferencija sledi logiku međusektorskog povezivanja, stvaranja široke koalicije veoma različitih žena (liderki, javnih ličnosti, političarki, naučnica, aktivistkinja, umetnica itd.), koje okupljene na jednom mestu žele da pošalju jasnu poruku da je rodna ravnopravnost preduslov razvoja Srbije.

Konferencija se održava uz podršku Friedrich Ebert fondacije u Srbiji,  a u saradnji sa većom grupom žena iz različitih sektora koje su učestvale u njenom osmišljavanju.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *