Saopštenja

Solidarni u borbi za radna prava

Sindikati i svi politički akteri okupljenji oko „Forum sindikata i političkih stranaka – Dijalogom do saradnje“ čestitaju svim zaposlenima 1. maj Međunarodni dan rada.

Zajednički se boreći za očuvanje dostojanstva radnica i radnika i za unapređenje prava zaposlenih tražimo od nadležnih institucija da zaustave dalje urušavanje radnih prava u Srbiji. Smatramo da se donošenjem mnogobrojnih parcijalnih zakona, drastično urušava nadležnost ionako problematičnog Zakona o radu. Zbog toga nam je potreban široki dijalog o mnogim pitanjima iz oblasti radnog zakonodavstva. A da bi dijaloga bilo potrebno je da svi koji treba u njemu da učestvuju budu i pozvani, što često nije slučaj.

Organizacije okupljene oko Foruma traže

• Bolji i novi Zakon o radu kao krovni zakon koji će objediniti sve radnopravne odnose. Vlada Srbije mora prestati sa kontinuranim urušavanjem Zakona o radu stalnim predlaganjem novih i novih zakona kojima se uređuju pojedina polja rada i specifični radni odnosi;
  • Da u izradu svih novih propisa iz radnopravnih odnosa moraju biti uključeni svi članovi Socijalno ekonomskog saveta Srbije uz poštovanje svih ratifikovanih konvencija Međunaordne organizacije rada, a naročito konvencije 144;
  • Da ekonomski napredak ne sme biti paravan za brutalnu eksploataciju i zloupotrebu radnih prava bilo za domaće ili strane radnike i radnice;

Pred nama su izazovne godine u kojima se predviđa tendencija vlasti da dodatno uruši radnička prava povlađujući svetu kapitala. Sa druge strane se očekuje i priliv većeg broja stranih radnica i radnika u Srbiju. Sindikalni pokret neće dozvoliti da svet kapitala sukobljavajući domaće i strane radnice i radnike, snižava cenu rada, ugrožava dostojanstvo, podstiče siromaštvo, urušava dostignuti nivo radnih prava i vladavinu prava u Srbiji. Sigurni smo da zajednička i solidarna međunarodna borba za radna prava ojačava prava svakog radnika i radnice u Srbiji!

Podsećamo da je 1. Maj dan solidarnosti radnika, dan borbe za prava na život dostojan čoveka i dan borbe za osnovna ljudska prava, svakog radnika i svake radnice. 1.maj predstavlja istorijsko sećanje na demonstracije američkih radnika, kada je pokrenut generalni štrajk za osmočasovno radno vreme, više dnevnice i prestanak iskorišćavanja dečijeg rada.

Dijalogom do saradnje – forum političkih stranaka i sindikata već petu godinu zajednički organizuju Olof Palme međunarodni centar i Centar modernih veština.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *