Saopštenja

Vlada Srbije ne poštuje potpisano

LGBTI zajednica u Poljskoj se godinama nalazi na udaru tamošnjih desničarskih, klerikalnih i tradicionalističkih vlasti. Centar modernih veština je i do sada pružao podršku naporima naših koleginica i kolega iz partnerske organizacije Rainbow rose u pomoći LGBTI zajednici u Poljskoj. Poznato je da desničarska vlast u Poljskoj godinama ograničava pre svega ženska ljudska prava i prava LGBTI zajednice.

Na predlog Ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Vlada Srbije je donela odluku o predlogu za smenu ambasadora Nikole Zurovca zbog potpisivanja pisma podrške LGBTI zajednici. On je podsećamo potpisao pismo koje je objavljeno na Međunarodni dan borbe protiv homofobije koji se obeležava 17. maja. Pomenuto zajedničko pismo je potpisalo 48 ambasadora koji su zabrinuti za kršenje ljudskih prava LGBTI zajednice u Poljskoj. Pisma slične sadržine ambasador Zurovac je potpisivao i godinama unazad.  Pretpostavljamo da je nekada davno verovatno i dobio saglasnost našeg Ministarstva, što je navedeno kao zvanični razlog za njegovu smenu. On je svojim hrabrim potpisom priključio našu zemlju progresivnim demokratskim zemljama koje poštuju i unapređuju ljudska prava. Na to bi trebalo svi da budemo ponosni ali Vlada Srbije očigledno to nije.

Podsećamo da se država Srbija Vašingtonskim sporazumom obavezala da će „raditi na tome da u 69 zemalja u kojima je homoseksualnost kažnjiva dođe do njene dekriminalizacije.“ Time smo se kao država na globalnom nivou obavezali da ćemo se boriti za prava LGBTI osoba. Pored toga Vlada Srbije koja se hvali poštovanjem ljudskih prava na ovaj način reaguje na gest međunarodne solidarnosti sa LGBTI zajednicom u Poljskoj. Ministar Selaković je izbegao da se odredi o sadržini pisma što upućuje na suštinu problema. Očigledan je izostanak njegove podrške poštovanju prava LGBTI zajednice u Poljskoj, a i globalno.

Centar modernih veština podržava LGBTI zajednicu u Poljskoj i nastaviće sa svojim partnerima da im pomaže u skladu sa svojim mogućnostima. Još jednom Vlada Srbije svojim dvostrukim standardima vrednosno udaljava Srbiju od progresivnih snaga unutar EU. Ovo je još jedan dokaz lutanja Srbije i nerazumevanja procesa evropskih integracija. Nije ni čudo što smo se u tom procesu zaglavili.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *