Socijaldemokratija

Bogata zemlja siromašnih ljudi

Tokom aktuelne izborne kampanje teme radnih prava su ostale gotovo nevidljive. Osim teme pojedinačnih štrajkova i njihovog “gašenja”, koji su se desili u poslednjih mesec dana teme budućnosti radnih prava nisu bile predmet javne debate. Radnički proglas koji je kreiralo 3 sindikata i sedam ekspertskih organizacija civilnog društva je upravo bio povod da se o ovoj važnoj životnoj temi razgovara.

Politički subjekti potpisnici „Radničkog proglasa“ koji su se obavezali da će u budućem periodu raditi na realizaciji zahteva iz proglasa i kreiranje atmosfere dijaloga su imali priliku da predstave svoje političke i izborne programe koje kandiduju na izborima zakazanim za 17. decembar. Biljana Stojković, Miloš Baković Jadžić, Zoran Tanasijević, Lazar Marićević su imali priliku da razgovaraju sa predstavnicama i predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Saveza Samostalnih sindikata Novoga Sada i opština, UGS Nezavisnost, kao i drugih nevladinih organizacija.

Miloš Baković Jadžić

Kroz jedan intenzivan dijalog predstavnice i predstavnici političkih subjekata su predstavili nekoliko važnih obećanja i predloga. Rečeno je da će budući poslanici imati stalni kontakt sa predstavnicama i predstavnicima sindikata i da će zajednički raditi na kreiranju novog Zakona o radu koji mora da bude sveobuhvatan i ispravi nepravde koje su od 2014. nanete zaposlenima u Srbiji. Govoreno je da je potrebno da se uradi redistribucija bogatstva, jer deluje da je „Srbija bogata zemlja siromašnih ljudi“.

Dijalog političkih stranaka i sindikata

Takođe je razgovarano dosta kako da se ova tema aktuelizuje na lokalnom nivou uz očekivanja predstavnika i predstavnica stranaka da se pobedi u gradu Beogradu. To je bila prilika da se razmene različita iskustva saradnje sindikata i jedinica lokalne samouprave. Naravno da Zakonski okvir određuje šta može i šta ne može ali je važno da se o temi radnih prava razgovara na svakom nivou vlasti. Predstavnice i predstavnici sindikata su na kraju poželeli sreću kandidatkinjama i kandidatima na ovim izborima.

Forum

Ovo je bio poslednji forum „Dijalog političkih stranaka i sindikata“ u 2023. godini koji zajednički organizuju Centar modernih veština i Međunarodni centar „Olof Palme“

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *