Socijaldemokratija

Ekspoze i radna prava

Nakon nekoliko meseci ponovo je organizovan sastanak “Dijalogom do saradnje – forum političkih stranaka i sindikata”. Sastanak je održan 22. novembra u prostoru “Miljenko Dereta” u Beogradu. Na njemu su po običaju učestvovali predstavnice i predstavnici pet reprezentativnih sindikata, zatim predstavnice i predstavnice politički stranaka i sindikata kao i organizacija građanskog društva.

Analiza ekspozea i izveštaja o Srbiji Evropke komisije

Koleginice i kolege iz inicijative A 11 predstavili su analizu ekspozea premijerke Brnabić u vezi sa planovima u oblastima socijalnih i radnih prava. Osim toga analizirali su i Izveštaj o napretku Srbije koji je Evropska komisija objavila u oktobru mesecu. Ključni pravci koji se u ekspozeu koriste su da je to Vlada kontinuiteta koja je sve dobro radila u prošlosti. Najvažniji elementi ekspozea su razvoj Srbije i rast bruto društvenog proizvoda. Najavljeno je donošenje zakona o volontiranju i zakona o radnoj praksi. U ekspozeu se hvali projekat moja prva plata u koji je do sada bilo uključeno 17.000 mladih. Digitalizacija se prikazuje kao način koji će rešiti svaki problem, a strane direktne investicije predstavljaju borbu protiv siromaštva. Uvođenje elektronskih socijalnih karti preti da napravi veliki problem ljudima kojima je potrebna podrška. Doći će do smanjivanja izdataka za socijalnu zaštitu. Inače Srbija je ostala bez institucije koja se bavi posmatranjem siromaštva niti ima strategije za borbu protiv siromastva. Potrebno je da se podsetimo i preporuka UN o definiciji zaposlenog radnika,izmenama i dopunama zakona o štrajku, inspekciji rada, povećanje minimalne zarade do nivoa minimalne potrošačke korpe. Zaključeno je da fragmentisanje radnih odnosa “glodju” sistem zaštite radnika.

Diskusija

U diskusiji su učestvovali gotovo sve učesnice i učesnici. Teme o kojima se govorilo su bili krovni Zakon o radu. Zatim o smanjenom/ukinutom regresu i toplom obroku, o protestu zaposlenih u bolnici Laza Lazarević, o dualnom obrazovanju i potencijalnom riziku da takav pristup vodi ka legalizaciji dečjeg rada. Razgovaralo se i o minimalnoj i medijalnoj zaradi u odnosu na potrošačku korpu, progresivnom oporezivanju. Pozivano je na radničku internacionalnu solidarnost jer položaj stranih radnika preti da uruši i onako težak položaj domaćih radnika. Takođe tema eksploatacije i zarobljavanja stranih radnika pre svega na gradilištu fabrike Ling Long u Zrenjaninu.  Razgovarano je da li je potrebna radikalizacija radničkog pokreta i svih progresivnih snaga kako bi se tema socijalnih i radnih prava podigla na listi prioriteta u društvu.

Umrežavanje

Učesnici su se saglasili da je neophodno šire umrežavanje. Zaključak je da Forume treba nastaviti bez obzira na potencijalni rizik za prestanak podrške. Potrebne su zajedničke akcije i kandidovanje različitih tema oko kojih bi se okupljali. Takođe snažnije zajedničko medijsko prisustvo.

O forumima

Ideja nas progresivaca je uvek bila izgradnja boljeg i ravnopravnijeg sveta. Težili smo svetu sa većom vertikalnom propustljivošću i smanjenim ekonomskim jazom u društvu. Danas kada se odnos zaposlenih i poslodavaca svakodnevno menja potreban je jak front zaštite kolektivnih radničkih prava. Zbog toga Olof Palme međunarodni institut i Centar modernih veština organizuju Forume predstavnika i predstavnica sindikata i političkih stranaka.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *