Socijaldemokratija

Izborni programi stranaka

Centar modernih veština nastavlja saradnju sa sindikatima. Prvi ovogodišnji forum – dijalog političkih stranaka i sindikata održan je u ponedeljak 14. marta na temu izbora i izborne ponude političkih organizacija. Aleksandra Vidanović je u uvodu istakla da je radna grupa pripremila nacrt Radničkog proglasa. Podsetila je sve da godinama govorimo o aktivnijem uključivanju sindikata u opolitiku i da je predizborna kampanja prilika za tako nešto.

Ujedinjeni za pobedu Srbije

Prvi govornik je bio Željko Veselinović iz Sindikata Sloga koja u kolaiciji “Ujedinjeni za pobedu Srbije” izlazi na predstojeće izbore. On je predstavio model Zakona o radu koji je izradila stručna grupa Centra za dostojanstven rad. On je podsetio da je model Zakona bio poslat svim sindikatima na komentarisanje i da su oni shvatili da nemaju kapacitet da naprave bolji model Zakona. U dogovoru sa Olof Palme kancelarijom i stručnjacima iz Centra za dostojanstven rad oni su krenuli u promociju ovog Zakona. kroz ove promocije oni najavljuju menjanje Zakona i nude ga svima da ga podrže. Istakao je da neće više da podržavaju političke organizacije na “Majke mi”. traže konkretne aktivnosti i primenu dogovorenog. Današnji Zakon o radu je donesen na brzinu i mora da se menja što pre. Ovaj model Zakona koji se predlaže će biti kostur budućeg Zakona. Pozvao je sindikate da zajednički unaprede deo oko sindikalnog organizovanja koji  Zakonu nije najbolje obrađen. Pozvao je sve druge stranke da ga 26.3 potpišu i obavežu se da će to biti osnova za budući Zakon o radu. Nakon Željka bilo je nekoliko diskutanata.

MORAMO

Sledeća koalicija koja se predstavila je koalicija “MORAMO”. Kolege su govorile o njihovom programu “Plata za život”. Oni predlažu ukidanje privremeno povremenih poslova, sigurno zaposlenje (Sindikalno organizovanje, bolovanje i plaćen prekovremeni rad). Oni se zalažu za razvoj zadrugarstva. Ključno zalaganje će biti poboljšanje kvalitet radnih prava. Potrebno je usklađivanje privatnog i poslovnog života jer rad nije jedina životna funkcija. Nema kvalitetnog života bez dostojanstvenog rada. Zalažu se i za zabranu rada nedeljom.

Diskusija

Nakon predstavljanja diskutovalo se o tome zašto za stranke sindikati nisu “zanosna izborna udavača” Kako da se vodi socijalni dijalog bez okvira. paradoks je da sve stranke pozivaju na socijalni dijalog. Govoreno je o ekonomskomskim programima i subevnicjama kao i vezivanju minimalne zarade za minimalnu potrošačku korpu.

Radnički proglas

U drugom delu satstanka se govorilo o radničkom proglasu koji je pripremila radna grupa. Nakon usaglašavanja i dopuna teskta dogovoreni su naredni koraci i prikupljanje podrške.

Program „Dijalogom do saradnje – Forum političkih stranaka i sindikata“  organizuju Centar modernih veština i Međunarodni institut Olof Palme.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *