Socijaldemokratija

Jedan Balkan ka Evropskoj uniji

Prošlog vikenda je završena prva regionalna politička akademija za mlade “Progressive politics in Western Balkan – PROGWeB“. Ovaj obrazovni program je okupio mlade političare i političarke iz Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Kosova*, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kao predstavnici i predstavnice socijaldemokratskih i liberalnih stranaka oni su imali priliku da kroz tri modula uče, stiču različite veštine i povezuju se. Teme o kojima se na akademiji govorilo bile su: politički sistemi, rodna ravnopravnost, veštine kampanje, lobiranje, diplomatija, suočavanje sa prošlošću…

Konferencija

Poslednjeg dana trećeg modula PROGWEB Akademije organizovana je konferencija “Jedan Balkan ka Evropskoj uniji”. Ova konferencija je bila prilika da se razgovara o predlogu nove metodologije za priključenje EU zemalja Zapadnog Balkana. Ona je okupila veliki broj lidera i liderki socijaldemokratskih i liberalnih stranaka, evropskih poslanika, predstavnika fondacija.

Kroz četiri panela razgovarano je o tome šta sve političari mogu da urade da ubrzaju proces integracija, šta EU dobija zakruživanjem svoje teritorije, koji su tehnički aspekti pridruživanja i šta kažu mladi. Svi učesnici  konferencije su se složili da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju evropskom prostoru koji  mora biti zaokružen.

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev rekao je u svom uvodnom govoru da je istorijska greška što Evropski savet nije otvorio pregovore za S. Makedoniju i Albaniju u oktobru. Ta greška ih je očigledno inspirisala da preispitaju svoje pristupe prema proširenju te smo stigli do nove metodologije priključenja.

“Za nas nema druge alternative osim punopravnog članstva u EU”

Tanja Fajon je govorila o novoj metodologiji i takođe grešci koja je napravljena. Istakla je važnost dobijanja signala od EU da Severna Makedonija i Albanija mogu da započnu pregovore o pristupanju u martu. Ona je iskazala očekivanje da će biti dobrih vesti na samitu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu.

PROGWeB akademiju i konferenciju organizovali su Fondacija Boris Divković, Progres institut, Fondacija Kemal Stafa, Forum Lijeve inicijative i CMV. Projekat su zajednički podržali Međunarodni centar Olof Palme i Međunarodna fondacija Centralne partije iz Švedske.

Još o konferenciji možete pročitati:
Socijaldemokrate i liberali potvrdili svoje opredeljenje ka EU

Intervju Tanja Fajon

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *