Socijaldemokratija

Korčulanska škola 2018.

Centar modernih veština je tradicionalno učestvovao na ovogodišnjoj sedmoj Korčulanskoj školi, koja je pod nazivom “Konzervativna revolucija – slučaj: reproduktivna prava i demografija” okupila veliki broj učesnica i učesnika iz čitave Evrope. Konferencija je održana na Korčuli od 24. do 26. avgusta 2018. godine. Kao i svake godine, Konferenciju su organizovale koleginice iz CEE Gender Network-a, našeg strateškog partnera u borbi za rodnu ravnopravnost, sa partnerima Međunarodnim centrom Ulof Palme, Friedrich Ebert Fondacijom i Globalnim progresivnim forumom.

Prvi predkonferencijski dan je bio posvećen Zapadnom Balkanu. Razgovaralo se o “Važnosti procesa EU proširenja za žene Zapadnog Balkana“. Važne diskusije o tome kako izgleda situacija sa rodnom ravnopravnošću i reproduktivnim pravima u Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu* i Srbiji. Prezentovano je istraživanje organizacije Kvinna til Kvinna o ženama u politici na Zapadnom Balkanu. To istraživanje je pokazalo da Srbija ima najviše žena u Parlamentu, a Albanija u Vladi. Među najvećim problemima sa kojima se žene susreću, one same su navele da su to diskriminacija i nasilje. Zita Gurmai, Predsednica PES Women je govorila “Ako ne sačuvamo ženska prava nećemo sačuvati ni Evropu”, ukazujući na rastući trend smanjivanja ženskih ljudskih prava u čitavoj Evropi.

Istaknuto je da su reproduktivna prava važna politička i ideološka tema, pogotovo u kontekstu manjeg broja živorođene dece, dužeg životnog veka i propterećenog sistema socijalnog staranja. Takođe, u kontekstu borbe žena Hrvatske za usvajanje Istanbulske konvencije videli smo kako se populistička desnica organizuje i obesmišljava postignut stepen ljudskih prava. Među učesnicima Konferencije ističemo učešće predsednice PES Women Zite Gurmai, direktora kancelarije fondacije Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju Maxa Braendlea, predsednika SDP-a Crne Gore Ranka Krivokapića, predsednika Pozitive Ranka Ostojića, sekretara Evropskog parlamentarnog foruma za populaciju i razvoj Neila Datte, britanske i hrvatske EU poslanice Julie Ward i Biljane Borzan, odbornice u Skupštini grada Zagreba Rade Borić, poslanice u italijanskom parlamentu Pije Locatelli i predsednice CEE Gender Networka Daše Šilović.

Govoreći na panelu „Regionalne perspektive i izazovi“, Miloš Đajić je predstavio projekat “Razvoj praktičnih politika” u kome po prvi put samostalno učestvuju socijaldemokratske organizacije Progres Institut, Forum Lijeve Inicijative i Centar modernih veština i njima bliske političke stranke. Ovaj projekat se upravo bavi demografijom i socijaldemokratskim odgovorom na probleme sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana susreću.

“Apelujem na čvršću saradnju SD stranaka u regionu jer je važno da pokažemo da postoji i druga snaga koja nije za nacionalizam, kršenje ljudskih prava i sukobe.”

Učesnice i učesnici Konferencije su se složili oko pitanja potrebe za zaštitom reproduktivnih prava, posebno prava na izbor. Takođe, potrebno je objedinjavanja levih snaga radi borbe protiv populističke desnice. Svi smo svesni da je bez zaštite reproduktivnih prava nemoguće raditi bilo kakvu demografsku strategiju.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *