Socijaldemokratija

Kujemo planove

Prvim radnim sastankom započeta je realizacija projekta „Stabilna i snažna “Zelena stolica” za veći uticaj na donosioce odluka“. U Beogradu su se 18. avgusta okupile predstavnice i predstavnici pet organizacija članica mreže „Zelena stolica“: Fondacija BFPE za odgovorno društvoAmbasadori održivog razvoja i životne sredineEkološko udruženje „Zeleni sad“Arhus centar Novi Sad i Centra modernih veština.

 

Projekat

CMV će zajedno sa partnerima u sledećih pet meseci organizovati predviđene projektne aktivnosti radeći na ostvarenju ambiciozno postavljenih ciljeva. ZDa bismo ih dostigli neophodan je precizan plan i podela zadataka između svih partnera. Važan zadatak će biti motivacija, pokretanje i uključivanje svih članica mreže “Zelena stolica” u projektne aktivnosti.

Zbog toga je prvi deo sastanka prošao u upoznavanju učesnica i učesnika sa samim projektom, ciljevima, predviđenim aktivnostima, pravilima za njegovu vidljivost kao i smernicama za upravljanje. Miloš Đajić je dao uvodni okvir u kom je opisao nastanak mreže “Zelena stolica”, način njenog funkcionisanja i izazove sa kojima se mreža do sada suočavala. Ovo je prva direktna podrška koju je mreža dobila i ona će doprineti njenoj modernizaciji, većoj unutrašnjoj koheziji, približavanju građanima i građankama i većoj vidljivosti rada mreže.

Planiranje

Tokom sastanka urađen je akcioni plan projekta sa rokovima. Drugi deo sastanka je protekao u razgovoru o tome kako organizovati koju aktivnost. Ovo je bila dobra prilika i da se među partnerima razmene iskustva i znanja u vezi sa organizacijom različitih aktivnosti.
Kratki rokovi koji pritiskaju i dinamika aktivnosti koja je neophodna da se uspostavi su rezultirali i ambicioznim planom čija realizacija kreće odmah. U sledećim danima nas očekuju razgovori i dogovori sa članicama mreže, utvrđivanje njihovih potreba, razvoj strateškog plana i dogovori oko prvih susreta.

EKO-SISTEM program

EKO-SISTEM program podržava reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Nastao je u želji Mladih istraživača Srbije (MIS) da pomognu organizacijama i udruženjima u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative u oblasti zaštite životne sredine. EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode MIS uz podršku Švedske. Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *