Socijaldemokratija

Nastavljamo regionalnu saradnju

U saradnji sa partnerskim organizacijama iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, Centar modernih veština nastavlja uspešan regionalni projekat “Kreiranje regionalnih javnih politika”.

photo: Lazar Tabandželić

Evropske integracije

Nove inicijative o uspostavljanju bliže saradnje Makedonije, Albanije i Srbije, kao i preporuke iz strategije Evropske komisije za pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana EU o neophodnoj boljoj saradnji među zemljama regiona daju važnost ovom regionalnom projektu. Zajedno sa našim partnerskim organizacijama i sestrinskim socijaldemokratskim strankama nastavljamo saradnju nudeći zajednički odgovor na izazove sa kojima se naše zemlje susreću na putu ka Evropskoj Uniji.

Pripremni sastanak

Tokom dva dana pripremnog sastanka, predstavnice i predstavnici Foruma lijeve inicijative iz Sarajeva, Fondacije za progresivne politike iz Podgorice, Progres instituta iz Severne Makedonije, Centra modernih veština iz Srbije, kao i članovi i članice Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Socijaldemokratske stranke Bosne i Hercegovine, Socijaldemokratske stranke Crne Gore i Demokratske stranke iz Srbije radili su na planiranju projektnih aktivnosti, formirali novi koordinacioni tim i dogovorili principe interne i eksterne komunikacije na projektu.

Photo: Lazar Tabandželić

Projekat

U pitanju nastavak prošlogodišnjeg projekta koji se fokusira na implementaciju usvojenih politika i razmenu iskustva i dobrih primera.nastavljamo da radimo na temi demografije, počpulacione politike i borbe protiv odlaska mladih. Čitav region se suočava sa visokom prosečnom satrošću.

Politike rodne ravnopravnosti nisu dovoljno zastupljene. Svi ovi veliki problemi ne smeju da se “lome” preko leđa žena. Populaciona politika je pre svega važno razvojno pitanje, neodvojivo od kvaliteta svakodnevnog života žena i muškaraca i predstavlja važan deo vizije kakvo društvo želimo. Kroz ovaj projekat će predstavnici organizacija iz ove četiri zemlje pokušati da daju zajednički socijaldemokratski odgovor na ovaj veliki problem sa kojim se i Evropa suočava.

Ovaj projekat treba dodatno da učvrsti već postojeće veze između socijaldemokratskih stranaka i partnerskih organizacija u našem region. On treba da pruži osnovu za buduću saradnju i razmenu iskustava. Verujemo da zajednički rad osnažiti socijaldemokratsku ideju i viziju otvorenog društva zadovoljnih ljudi.

Podrška

Podršku projektu je dao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. On je u razgovoru sa učesnicama i učesnicama ukazao na probleme stabilokratije u Srbiji i borbu Demokratske stranke za fer i poštene izborne uslove.

Projekat je podržan je kroz fondove Westminster fondacije iz Velike Britanije sa ciljem podizanja  vidljivosti zajedničkog socijaldemokratskog odgovora na aktuelna pitanja u zemljama regiona, kao i jačanje pomirenja i međusobne saradnje.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *