Socijaldemokratija

Planovi za 2020. godinu

Centar modernih veština je dugogodišnji partner CEE Gender Network -a. Svake godine učestvujemo na godišnjem skupu njihovog Savetodavnog i Upravnog odbora.

Ove godine skup je bio organizovan u Budimpešti 30. i 31. novembra. Na njemu su se okupile članice ovih tela sa željom da svojim znanjem, kontaktima i iskustvom doprinesu uspešnijoj Korčulanskoj školi. Pored njih skupu su prisustvovali i László Andor, generalni sekretar FEPS kao i Kati Piri, evropska poslanica.

Photo: CEE Gender Network

#Kujemoplanove

Svrha sastanka bila je pregled aktivnosti i rezultata u 2019. i planiranje za 2020. godinu. Prvi deo rada je bio posvećen prezentaciji izveštaja i diskusija koje je Upravni odbor pre toga vodio. Takođe ovo je bila prilika i da se upoznamo sa idejama za buduću Korčulansku školu. Imali smo prilike da čujemo i koje se sve aktivnosti preduzimaju u drugim institucijama u kojima članice Savetodavnog odbora učestvuju.

Drugi deo je bio posvećen razgovoru sa Kati i László. Ovo je bila dobra prilika da razmenimo poglede na rad nove evropske komisije, kao i komesarke za ravnopravnost, uloge FEPS-a i Evropskog parlamenta u odblokiranju procesa priključenja zemalja Zapadnog Balkana EU.

Photo: CEE Gender Network

2020.

U nedeljno jutro dan je počeo razgovorom o planovima i informisanju članica i i članova boarda o budućim projektima koje će partnerske organizacije imati. Takođe je razgovarano o ulozi, radu i povezivanju Foruma žena socijaldemokratskih stranaka zemalja regiona. Otvorili smo i ptanje o političkoj situaciji u regionu i novim izazovima na koje je potreban rodno osetljiv odgovor. Ovde mžemo istaći važna pitanja koja su se tokom rzagovora nametnula. Ona su usmerena na odnose stranačkih Foruma žena i stranačkog liderstva. Najveći problem je uređenje finansiranja aktivnosti Foruma žena. Primetno je da je motivacija žena za bavljenje javnim poslom i pridruživanje strankama sve niža. Neophodno je naći nove metodologije za obuku novih liderki kao i načine za privlačenje žena u politiku.

Photo CEE gender Network Nataša Milojević

Možemo reći da je ovo bio jedan vrlo koristan sastanak na kom se saznalo mnogo toga važnog u vezi sa priključenjem EU, planovima nove Evropske komisije i Evropskog parlamenta kao radom na pripremam nove Korčulanske škole.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *