Socijaldemokratija

Ponesimo i crvenu zastavu – Euro Pride 2022

Treći webinar u nizu sa ciljem podizanja kapaciteta regionalnog trenerskog tima održan je 23. februara na platformi ZOOM. Tema predavanja i razgovora je bila organizacija EURO Pride 2022 u Beogradu. Predavačica je bila Dajana Bakić iz Rainbow Rose.

Na samom početku Dajana je ispričala svoju priču o tome kako je došla do članice predsedništva Rainbow Rose. Rekla je da ima veliko iskustvo u organizaciji Parada ponosa u Bosni i Hercegovini. Istakla je da je veoma važno za LGBTI pokret i zajednicu što je dobijen EuroPride 2022 i što se održava u Beogradu. Pozvala je socijaldemokratske i demokratske partije iz regiona da se pozicioniraju i odrede o Euro pride 2022. Naravno najvažnije je da se ljudi iz partija koji su u rukovodstvu pojave na samom događaju.  Oni moraju dati progresivni odgovor na to šta je Pride i zašto je on važan za socijaldemokratske stranke?

Pride istorijski

Pride za LGBTI zajednicu predstavlja priliku za protest protiv kršenja prava LGBTI zajednicei uživanje ljudskog prava na slobodno okupljanje. Dajana je istakla da pravo na slobodno okupljanje spada u prava koje države ne mogu ograničiti osim u izuzetnim slučlajevima. Na žalost mnoge Vlade u našem regionu se upravo pozivaju na takve slučajeve. Svaki Pride je namenjen široj javnosti koji u solidarnosti podržava borbu LGBTi zajednice. To je politički protest. Veoma su važne poruke koje se na svakom Pride-u čuju kao i učešće što širih društvenih slojeva.

Sve je počelo krajem ’60 – tih godina u New York-u. Tada je organizovana prva Stonewall povorka ponosa kao protest protiv prekomerne upotrebe sile i maltretiranja pripadnika LGBTI zajednice. To se desilo u junu 1969. godine. Zbog toga se mese jun svake godine obeležava kao mesc ponosa. Većina povorki ponosa se zato i organizuje u mesecu junu. LGBTI zajednica u regionu Zapadnog Balkana se prilagođava uslovima u svakoj zemlji pojedinačno. Obično se za temu izabere neko od najugroženijih prava za tu zemlju konkretno.

Neki materijali

Film Pride po istitnitom događaju iz 2015 godine koji govori o slučaju podrške LGBTI zajednice radnicima u Velikoj Britaniji. Stoga ni ne čudi da je prva politička stranka koja donosi deo programa koji je namenjen LGBTI zajednici Laburistička stranka i to daleke 1985. gdoine. Podsećanje na istraživanje NDI – LGBTI i Političke stranke. Takođe je gopvorila o PES mapi puta kao osnovi koje se oni u Rainbow rose drže.

Svoje predavanje je zaključila pozivom na Euro Pride 2022

Pored zastave duginih boja ponesimo i našu revolucionarnu crvenu zastavu!

O programu

CMV u saradnji sa partnerima iz Progres institutaForuma lijeve inicijative i Fondom za progresivne politike nastavlja program Socijaldemokratija i ljudska prava.I ovim treningom za trenere nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat sprovodimo zajedno sa zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz Velike Britanije na podršci ovom projektu. Hvala i  Rainbow rose mreži organizacija koja nesebično deli znanja i iskustva iz ove oblasti.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *