Socijaldemokratija

Porodično okupljanje – bili smo u Sarajevu

Nastavljajući rad na regionalnoj saradnji i zajedničkoj borbi za LGBTI prava naše Tamara i Ivana su učestvovale na trećoj Paradi ponosa u Bosni i Hercegovini. Parada (povorka) ponosa je organizovana u Sarajevu 25. juna 2022. godine pod nazivom “Porodično okupljanje”. Ovaj treći BiH pride je protekao u senci vesti iz Osla gde je dvoje ljudi ubijeno, a dvadeset jedna osoba ranjena u homofobnom napadu vatrenim oružjem na LGBTI bar.

Porodično okupljanje

Uz jake mere obezbeđenja oko 1.000 građanki i građana pružilo je podršku LGBTI zajednici u BiH. Zatraženo je hitno donošđenje Zakona o istopolnom partnerstvu ali i promene Zakona o javnom okupljanju. neophodna je institucionalna zaštita od nasilja i proaktivno delovanje institucija u borbi protiv nasilja kojem su LGBTI osobe izložene.

Armin Dugut fotocreedit

Parada (povorka) ponosa krenula je ispred Večne vatre u centru Sarajeva. Završetak šetnje i dodatni program upriličen je na bini između Zemaljskog i Istorijskog muzeja kao i u blizini važnih institucija.

Ovo je bila prilika i da se socijaldemokratkinje i socijaldemokrate “porodično” okupe u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Sa prijateljima iz inostranstva razgovarali smo o situaciji u regionu, pripremama za EUROpride u Beogradu i dogovarali dalje zajedničke akcije.

O CMV LGBTI programu

CMV u saradnji sa partnerima iz Progres institutaForuma lijeve inicijative i Fondom za progresivne politike godinama radi na programu Socijaldemokratija i ljudska prava. I ovom posetom Sarajevu nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat sprovodimo zajedno sa zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz Velike Britanije na podršci ovom projektu. Hvala i Rainbow rose mreži organizacija na podršci i nesebičnom delenju znanja i iskustva iz ove oblasti.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *