Socijaldemokratija

Prvi Online forum

Nakon otkazanog foruma u martu zbog uvođenja vanrednog stanja Međunarodni isntitut Olof Palme i CMV su odlučili da Forum političke stranke i sindikati organizuju online.

Forum je organizovan 7. aprila i okupio je 35 predstavnika i predstavnica stranka i sindikata. U ovo teško vreme kada je sve podređeno borbi protiv COVID 19 dva sata razgovara je bilo malo. Pokazalo se da postoji mnogo tema i izazova koje se ne pominju u javnosti, a dramatično utiču na svakodnevni život radnika i radnica.

Na forumu je između ostalog govoreno iz ugla Sindikata lekara i farmaceuta. Prezentovani su veliki izazovi sa kojima se lekari i lekarke susreću. Najavljeno je smanjivanje plata za osobe u izolaciji. COVID 19 se ne nalizi na listi bolesti od kojih lekari profesionalno mogu da obole. Takođe zaštita na radu lekara i mediscinskog osoblja je izuzetno važna tema.

Generalni stav predstavnika i predstavnica sindikata je važnost zaštite radnika. Postavljeno je pitanje “ako su mere Vlade takve da više dve osobe ne mogu biti u zatvorenom javnom prostoru kako onda je dozvoljeno da u halama bude više stotina radnika i radnica”. Objašnjeni su procesi i pregovori radnika i poslodavaca koji se dešavaju u nekim fabrikama u Srbiji.

Istaknuti su problemi poljoprivrednika i radnika u poljoprivrednoj proizvodnji. Ukazano je da je veliki problem malih proizvođača što su pijace zatvorene i oni nemaju gde da prodaju svoju robu. Takođe ograničavanje kretanja ratara je problem i može nam se desiti da rod poljoprivrednih kultura podbaci.

I u 2020. godini Međunarodni institut Olof Palme i CMV će održati nekoliko foruma koji bi za cilj imali bližu saradnju socijaldemokratskih stranaka i sindikata na temu zaštite i unapređenja prava radnika.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *