Socijaldemokratija

Radi li zakon o radu

Centar modernih veština zajedno sa Međunarodnim institutom Olof Palme i u 2021. godini nastavlja da organizuje forume „Dijalogom do saradnje – Forum političkih stranaka i sindikata“. Ovi, već tradicionalni, forumi  već treću godinu se održavaju kao prostor za razgovor, učenje i umrežavanje. Iskoristili smo lep dan i organizovali prvi forum uživo posle gotovo godinu dana. Teme foruma su bile „Radi li Zakon o radu?“ i „Sindikati i politika, imali suživota?“. Ove teme su predstavili dugogodišnji saradnici foruma Bojan Udarević i Zoran Stoiljković.

Ponovo radi bioskop

Na samom početku Miloš Đajić je napravio malu retrospektivu šta se dešavalo tokom prošle godine tokom panedemije COVID 19. On je istakao da smo kao forum reagovali na teme koje je pandemija izbacila u prvi plan, a tiču se radnih prava. Takođe je obavestio prisutne o rezultatima fokus grupe i izrazio žaljenje što u fokus grupi nije bilo predstavnika/predstavnica političkih stranaka. Za ovu godinu je najavio inoviranje Foruma predlogom da stranke sa levog spektra i građanski pokreti predstave sindikatima svoja dokumenta u vezi sa čitavom oblasti radnih prava. Osim toga informisao je prisutne o ideji da se kao polazna osnova za šire okupljanje iskoristi tekst Zakona o redu koji je napravila radna grupa na čelu sa Mariom Reljanovićem. Naveo je da kao organizatori Foruma smatramo da je veoma važno da političke stranke, grupe građana i sindikati mogu da sarađuju i da imaju konkretne predloge i zajedničku viziju kako uređenje sveta rada treba da izgleda.

Aleksandra Vidanović je govorila o entropiji koja je zahvatila čitavo društvo. Takođe je pozvala predstavnike i predstavnice sindikata i političkih subjekata da iskoriste resurse Foruma i da naprave korak napred u zajedničkom radu i dogovorima.

Teme

Nakon Aleksandre govorio je Bojan Udarević koji se osvrnuo na proces fragmentacije radnog zakonodavstva. Napomenuo je da i ako je u akcionom planu za poglavlje 19. navedeno da bi trebalo doneti novi Zakon o radu, a Vlada Srbije kao prioritet vidi donošenje Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju – sezonskim poslovima. Podsetio  je da donošenjem tog Zakona Vlada urušava mere Zakona o radu jer primena Zakona koji uređuje samo jednu oblast rada ima primućstvo u odnosu na Zakon koji uređuje čitavu oblast. Rekao je da nam ni međunarodni ambijent ne ide na ruku, jer se i tamo većina bavi položajem radnika i radnica angažovanih preko platformi. I on je izneo mišljenje da je nama potreban jedan krovni Zakon o radu, a ne da ga cepkamo na više pojedinačnih akata koji urušavaju dostignuta radna prava.

Zoran Stoiljković je vrelo oštro govorio o saradnji sindikata i političkih stranaka. Napomenuo je da sindikati zajedno imaju oko 600.000 članova i članica. Po njemu bi trećinu od tog broja bilo moguće zainteresovati ukoliko stranke i građanski pokreti sa levog spektra naprave zajedničku platformu. Istakao je da na žalost građani sa jedne strane žele poštovanje ljudskih i radnih prava a sa druge strane dele vrednosti desnice i nacionalizma. Po njemu to predstavlja problem jer i ako naši predlozi mogu delovati simpatično teško će motivisati ljude da za to i glasaju. To je objasnio crtajući grafik sa dve ose jedna je globalizam – suverenizam, a druga redistribucija i tržišna alokacija i pozicijama stranaka i sindikata na njemu. Pozvao je učesnice i učesnike da se u tom grafiku pronađu.

Razgovor

Nakon pauze učesnici i učesnice su imali priliku da diskutuju o iznetim tezama i informacijama. U diskusiji su učestvovali gotvo svi predstavnici i predstavnice političkih stranaka i grupa građana. Predstavnici Lokalnog fronta iz Kraljeva su govorili o tome da oni kao politički subjekti mogu da ponude samo obećanja i garancije. Govorio je o tome da imaju uverenja a da od članica i članova sindikata očekuju poverenje. Predstavnik Ne davimo Beograd je govorio o predstojećim lokalnim izborima u Beogradu kao i prilici da se oni iskoriste kao fokus za zajednički rad. Predstavnici sindikata su govorili o tome šta očekuju od predstavnika stranaka. Ivan Zlatić iz Partije radiklane levice je istako važnost vere u ideologiju. Istakao je da jedino srcem i ako verujemo možemo da se izborimo za naša prava. Učesnici iz Demokratske stranke su pozvali predstavnike i predstavnice sindikata da se uključe u njihov Savet za saradnju sa sindikatima. Najavili predstavljanje svog programa na sledećem forumu.

 

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *