Socijaldemokratija

Regionalna think tank konferencija

Regionalna mreža Think tank organizacija postoji već više godina. Koleginice i kolege iz Progres instituta svake godine organizuju godišnje susrete. Ovoga puta tema konferencije u Skoplju je bila “Uticaj stranih država protiv demokratskih procesa u zemaljama Zapadnog Balkana”. U ovom trenutku rata u Ukrajini, energetske i ekonomske krize, širenja lažnih vesti i manipulacije bilo je važno da razmenimo informacije, iskustva i znanja o ovoj zajedničkojh temi koja se tiče svih na Zapadnom Balkanu.

O unutrašnjim poslovima i spoljnim uticajima govorili su Jovan Tegovski, Sladjan Penev i Santa Argirova. Vrlo dobro su predstavili sve izazove i načine uticaja Rusije, Kine, Turske, Mađarske… na urušavanje demokratije u zemljama Zapadnog Balkana.

Civilni sektor

Drugi panel je obuhvatio predstavnike i predstavnice građanskog društva iz zemalja Zapadnog Balkana. U ime CMV-a na panelu je govorio Miloš Đajić. On je tom prilikom istakao da uticaj pre svega Rusije je potpuno vidljiv i neformalno podržan od strane aktuelne vlasti. Podsetio je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela ni jedan paket sankcija Rusiji. Kineski uticaj urušava pre svega radna prava u Srbiji i podsetio je na gradilište fabrike Ling Long na kojoj su ljudi bukvalno držani u zatočeništvu. Na panelu je govoreno i o načinima kako je Vlada bivšeg premijera Gruevskog razarala institucije a da se to kopira širom regiona. Istaknuto je i finansiranje navijačkih grupa od strane raznih nedemokratskih cenatara moći. Pomenut je i uticaj SPC na dešavanja u Crnoj Gori i ukazano na njenu povezanost sa Rusijom.

Uloga EU

Kao pozitivni uticaj na razvoj demokratije učesnici panela „Prepoznavanje pozitivnih uticaja – EU naš partner i čuvar demokratije“ Bojan Maričik i Andreja Stojkovski su istakli proces evropskih integracija. Ova tema je razvila zanimljivu diskusiju. Potpredsednik makedonske Vlade je govorio o problemima Makedonije koja je od 2005. dobila status kandidata. Trebalo im je 17 godina da započnu pregovore. Na panelu je istaknuto da Evropska unija ostaje jedina prava opcija kojoj zemlje regiona treba da teže, ako žele da ostanu na strani demokratije, prosperiteta i stabilnosti. Kao realističan datum za priključenje pominjala se 2030. godina. Ukazano je na to da mnogo toga zavisi od nas i ispunjavanja obaveza.

Prisutni stručnjaci i stručnjakinje, predstavnici regionalnih think tankova i organizacija civilnog društva dogovorili su se da je EU predstavlja pozitivnog reformatora naših društava i najveću političku i finansijsku podršku.

Naša je odgovornost da zadržimo države na evropskom putu i ​​da se posvetimo reformama kako bismo svim kapacitetima ispunili zacrtani cilj.

Zaštita demokratije

Na poslednjem panelu razgovaralo se o zaštiti demokratije, zajedničkim aktivnostima i podeljenoj odgovornosti. Ukazivano je da je potrebno da se dostignuti nivo demokratije zaštiti, da progresivne snage stalnu ukazuju na urušavanje dostignutih demokratskih procedura. razgovarano je o o tome šta za mlade danas znači demokratija?

Na samom kraju dvodnevnog susreta predstavnice i predstavnici regionalnih thnik tank organizacija su razvijali ideje za zajedničke projekte i aktivnosti. Takođe su imali priliku da se podsete i nauče kako think tank organizacije u razvijenim demorkatijama funkcionišu.

Konferenciju je organizovao Progres institut iz Severne Makedonije uz podršku Kalevi Sorsa fondacije.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *