Socijaldemokratija

Regionalni seminar – Umrežavanje i planiranje

U periodu od 23. do 25. februara, Podgorica je bila domaćin još jednog značajnog događaja – regionalnog seminara posvećenog promociji socijaldemokratije i ljudskih prava. Okupljanje je privuklo predstavnike progresivnih političkih organizacija i stranaka iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Među prisutnima su bili članovi i članice iz SDP BiH, SDP CG, Demokratske stranke i SDS Makedonije, kao i koleginice i kolege iz Progres instituta, Foruma lijeve inicijative i domaćina Fonda za progresivne politike. Osim toga, na seminaru su učestvovali i predstavnici mreže Rainbow Rose, Laburističke stranke i Fondacije Max van der Stoel.

Dalibor Tanic

Seminar

Ovaj događaj predstavljao je još jednu priliku za sumiranje postignutih rezultata tokom 2023. godine i razmenu ideja za narednu godinu. Prvog dana seminara, novinar Dalibor Tanić vodio je razgovor sa učesnicima o ključnim pitanjima obrazovanja za ljudska prava. Kroz primere unapređenja prava Roma, otvoren je prostor za diskusiju o inkluziji i učešću manjinskih zajednica. Takođe razgovarali smo o izazovima promocije LGBTI prava u političkom kontekstu.

Što bi rekla jedna učesnica: “Ne verujem da bi iko imao problem da kaže da je bio na seminaru o unapređenju položaja Roma dok za LGBTI seminar nisam sigurna da bi ga na isti način promovisali”.

Dajana Bakić sa učesnicima iz BiH

Kujemo planove

Drugi deo prvog dana seminara obeležen je “razgovorom sa zajednicom”, gde su učesnici imali priliku da čuju stručna mišljenja Danijela Kalezića, Iana Dylana Thomasa i Dajane Bakić. Ova konstruktivna diskusija fokusirala se na saradnju progresivnih političkih organizacija sa LGBTI zajednicom, ističući značaj regionalne koordinacije i podrške.

Razgovor sa LGBTI zajednicom

Poslednji deo seminara bio je posvećen planiranju budućih aktivnosti, sa konsultacijama o prioritetima rada u 2024. godini. Razmena zanimljivih ideja i raznolikost perspektiva iz različitih stranaka i zemalja dodatno su obogatile dijalog među učesnicima. Mnoge stranke su istakle planove za unapređenje strukture i povezivanje sa zajednicom kao ključne korake ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Na kraju seminara, prezentovani su planovi rada i buduće zajedničke aktivnosti. Veruje se da će rezultati postignuti na ovom skupu omogućiti kontinuirani napredak projekta. Naglašena je važnost poštovanja ljudskih prava i političkog obrazovanja kao ključnih karakteristika svih progresivnih političkih organizacija na Zapadnom Balkanu.

Planiranje demokrata

O programu

CMV u saradnji sa partnerima iz Progres institutaForuma lijeve inicijative i Fonda za progresivne politike nastavlja program Socijaldemokratija i ljudska prava. Ovom onlone diskusijom nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat sprovodimo zajedno sa zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz Velike Britanije na podršci ovom programu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *