Socijaldemokratija

Socijaldemokratija i prava manjina u BiH

Nastavljajući rad sas Socijaldemokratskim strankama u regionu Zapadnog Balkana Centar modernih veština je učestvovao na online diskusiji „Socijaldemokratsija i prava manjina u BiH“ koju je organizovao Forum lijeve inicijative. Ova online diskusija je organizovana u sklopu online aktivnosti BH Povorke ponosa . Ovogodišnja BH Povorka ponosa je pomerena zbog Korona virusa.

U online diskusiji su učestvovali Besima Borić članica predsedništva SDP BiH, Dajana Bakić članica Upravnog odbora Rainbow rose, Branko Ćulibrk LGBTI aktivista. Diskusiju je moderirao Miloš Đajić. Vrlo interesantna diskusija u kojoj smo se potrudili da osvetlimo ulogu političkih stranaka u borbi za LGBTI prava.

Dajana Bakić je iznela nekoliko primera kako su se oni iz Rainbow rose borili za aktiviste u Poljskoj i Rumuniji. Podsetila je i na zagovaračku kampanju koju je Rainbow rose vodio za usvjanaje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori. Tada su uspeli da i opozicionu SDP CG ubede da glasa za usvajanje zakona.

Besima Borić je govorila o programskim načelima SDP-a i evoluciji u korišćenju termina na primeru rodne ravnopravnosti. Konstatovala je da to na žalost ide sporo i da je ona mislila da ćemo posle godina zalaganja danas biti u situaciji da je rodna ravnopravnost nešto normalno i nešto što se podrazumeva. Branko Ćulibrk je govorio o tome kako LGBTI aktivisti vide ulogu stranaka. On je govorio da su stranke u obavezi da izgrade institucije i obezbede da se prema LGBTI zajednici ne sprovodi nasilje i diskriminacija. Zanimljivo je njegovo razmišljanje o saradnji sa strankama u kom je izneo da oni kao aktivisti ne bi da se povezuju sa određenim strankama. Besima je na to dodala da ona uvek govori aktivistima i aktivistkinjama Nvo da je važno povezivanje sa strankama i da to što odlaze kod određenih stranaka ne znači da stranke na nih imaju prava. Podsetila je da bez stranaka nema demokratskog uređenja.

CMV u saradnji sa partnerima iz Progres institutaForuma lijeve inicijative i SDP Crne Gore nastavlja program Socijaldemokratija i ljudska prava. Ovom onlone diskusijom nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat sprovodimo zajedno sa zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz iz Velike Britanije na podršci ovom projektu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *