Socijaldemokratija

Socijaldemokratske stranke i LGBTI prava

Center modernih veština je organizovao kombinovani, off line i on line, okrugli sto na temu “Socijaldemokratske stranke i LGBTI prava”. Ovaj okrugli sto je deo programa podizanja kapaciteta SD stranaka, koji se već više godina sprovodi na prostoru Zapadnog Balkana. Nakon okruglog stola u Bosni i Hercegovini ovo je drugi sastanak na ovu temu.

O projektu

U samom uvodu Miloš Đajić je govorio o čitavom programu.  Istakao je da se njime se socijaldemokratske stranke sve više međusobno povezuju, unapređuju svoje kapacitete i uključuju predstavnike i predstavnice LGBTI zajednice u svoj rad. Sam projekat je ove godine obuhvatio regionalni trening trenera, okrugle stolove, seminare u strankama i završnu konferenciju. Na žalost epidemija COVID 19 je kao i sve drugo poremetila i ovaj projekat. Ideja je bila da se na Paradama ponosa širom Balkana predstavnici i predstavnice stranka aktivnije uključuju u borbu za LGBTI prava. Istakao je da je podrška koju čitavom projektu daje Rainbow rose je nemerljiva.

Iz ugla aktivista

LGBTI aktivista i član organizacionog odbora “Beograd prajda” Aleksandar Savić iz NVO “Da se zna” je govorio o problemima sa kojima se LGBTI zajednica u Srbiji suočava. Posebno je govorio o tome da su zainteresovani za saradnju i savezništvo sa političkim strankama na temu borbe protiv govora mržnje, homofobije, nasilja i donošenja novih Zakona. Prezentovao je deo istraživanja koje se tiče učešće predstavnika i predstavnica LGBTI zajednice u političkom životu i njihovu zainteresovanost za izbore. ukazao je da u regionalnoj deklaraciji koja se priprema fali Zakon on rodnom identitetu. Govoreći o problemima sa kojima se suočavaju trans osobe ukazao je na neophodnost donošenja ovog Zakona. Istakao je da im je uvek bila važna podrška liberalnih i demokratskih stranaka. Sada su svi veoma zabrinuti jer takvih glasova u novom sazivu Narodne skupštine neće biti.

Iskustva iz EU

Nakon njega je preko ZOOM platforme iz Londona govorio Ian Thomas potpredsednik Rainbow rose. On je govorio o PES LGBTI mapi puta koja pred sve Socijaldemokratske stranke postavlja određene obaveze. Takođe je govorio o njihovim akcijama u Crnoj gori i slanju pisma svim poslanicima iz porodice socijaldemokratskih stranaka u kom su ukazali na važnost donošenja Zakona o životnom partnerstvu. Takođe predstavio njihove akcije u Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj u odbrani LGBTI prava. U drugom delu se osvrnuo na važnost uspostavljanja LGBTI strukture.

Leon Homberken iz Roze netwerk holandske sestrinske PvdA stranke je govorio o njihovim iskustvima i stranačkoj organizovanosti. Istakao je kao važno povezivanje aktivista iz progresivnih stranaka u mreži za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje. Naveo je da je u Holandiji to jedan od većih problema za LGBTI zajednicu. Veruje da će im istinsko zalaganje za LGBTI prava doneti i podršku na predstojećim važnim izborima.

Iskustva iz Srbije

Učesnici okruglog stola iz Demokratske stranke su govorili o tome da je neophodno da se uspostave mehanizmi unutar stranačkih organizacija. Mnogi od naših članova i članica i dalje nisu spremni da se out – uju jer atmosfera u strankama nije podržavajuća. Na tome je potrebno da se radi i da se sa deklarativne pređe na istinsku podršku LGBTI zajednici. Govoreno je da je atmosfera bolja i da vidiljivost teme ima uticaj na to da su ljudi senzibilisaniji. Učesnici i učesnice su istakli i da je problem homofobije i nasilja je i dalje prisutan u društvu.

CMV u saradnji sa partnerima iz Progres institutaForuma lijeve inicijative i SDP Crne Gore nastavlja program Socijaldemokratija i ljudska prava. Diskusijom i na ovom okruglom stolu nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat sprovodimo zajedno sa zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz iz Velike Britanije na podršci ovom projektu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *