Socijaldemokratija

Socio – Ekološki forum 2023

U Skoplju je i ove godine po treći put organizovan Socio-Ekološki forum u subotu 11. novembra. Ovaj forum tradicionalno organizuju Olof Palme međunarodni centar, Friedrich Ebert fondacija kancelarija u Skoplju i Progres institut za socijaldemokratiju. Forum je namenjen predstavnicama i predstavnicim političkih organizacija, sindikata, nevladinih organizacija i institucija. Ovog puta tema su bile klimatske promene i predstavnici CMV-a su imali priliku da razgovaraju sa velikim brojem različitih ekspertkinja i eksperata o pripremi i prilagođavanju gradova i opština na izazove klimatskih promena. O socijalnoj pravdi se govorilo u kontekstu klimatskih promena što je za CMV uvek važno.

Ministarka Životne sredine Kaja Šukova

Ministarka životne sredine i prostornog planiranja Kaja Šukova je na otvaranju istakla značaj ovakvih foruma i razmenje informacija i znanja. Ona je sa zadovoljstvom istakla da je uvek deo ovakvih forma ističući značaj životne sredine, posebno klimatskih promena, na društveno-ekonomski razvoj jedne zemlje.

Miloš Đajić, CMV

Kroz projekat „Gradovi spremni za klimatske promene“ koji realizujemo u okviru EKO-SISTEM programa podrške pripremili smo set mera i ovo je bila dobra prilika da čujemo šta druge zemlje i gradovi rade. U veći njih fokus je na energetskoj tranziciji,  obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Malo njih je govorilo o prirodi i biodiverzitetu. Bilo je nekoliko uspešnih primera iz Hrvatske sa ostrva Cresa i iz Jastrebarskog gde se govorilo i o očuvanju prirode i proirodnih dobara.

Panelisti

Načelnik skopske opštine Centar je prezentovao uspešne aktivnosti i otvaranje energetske kancelarije u svojoj opštini. Ova kancelarija je namenjena građanima koji će tu biti upoznati sa svim mogućnostima za povećanje energetske efikasnosti i davanje subvencija.

 

Zanimljiv i veoma koristan je bio nastup sindikalca iz Velenja koji je govorio o tome kako su pregovarali zatvaranje njihovog rudnika uglja. S obzirom na to da to čeka i rudnike u Srbiji i Bosni i Hecegovini ova životna priča je izazvala mnogo pažnje i pitanja.

Učesnice i učesnici Soci-Ekološkog foruma

Ekipa iz Brisela koja okuplja energetske zadruge je bila veoma zanimljiva i pomogla je da razumemo koncept i saznamo mnogo više o svim potencijalima koje ovaj vid umrežavanja nudi. Govorilo se o važnosti mladih i njihovog učešća. Opet se kao nepremostiv problem pokazalo to što u Srbiji ima malo spremnosti na saradnju između institucija i nevladinih organizacija.

Na kraju dana razgovaralo se i o rodnoj ravnopravnosti i ulozi žena u procesima energetske tranzicije. Razmatrani su i diskutovani načini koji bi pomogli da se što veći broj žena uključi u ove procese. Svi su se saglasili da su žene i njihova perspektiva veoma važne, jer bolje razumeju i više su zainteresovane za energetsku efikasnosti i klimatske promene.

Ovo je bila odlična prilika da predstavnici Centra prezentuju aktivnosti centra, učestvuju u diskusijam i razmenjuju informacije i ideje o mogućoj saradnji. Veoma koristan skup iz kog će se verujem doći do mnogobrojnih drugih kontakata a i potencijalnih zajedničkih projekata.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *