Socijaldemokratija

Socjaldemokratija danas – saradnja SD stranaka i građanskih pokreta

ucesnici

Centar  modernih veština već drugu godinu za redom učestvuje u velikom projektu “Budućnost socijaldemokratije u Evropi i njenom susedstvu” koji vode Fondacija za evropske napredne studije (FEPS) i Evropski forum za demokratiju i solidarnost.  Ovaj projekat se paralelno realizuje u 14 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike. Projekat je namenjen mladima iz levo orijentisanih političkih stranaka, organizacija civilnog društva i društvenih pokreta. Nakon treninga za trenere održanog u januaru u Beču, Ivana Jovčić i Boris Bočvarski su imali priliku da budu predavači na trodnevnom seminaru na kom bi preneli stečena znanja i veštine učesnicima i učesnicama iz Srbije.

treneri

U Kovačici smo sa tom namerom organizovali, od 30. juna do 2. jula seminar “Borci protiv populizma” na kom je 20 učesnika i učesnica imalo prilike da, zajedno sa holandskim trenericama Mieke i Liann – e kao i Borisom i Ivanom, rade na pokretanju dijaloga između članova i članica socijaldemokratskih stranaka i pripadnika i pripadnica društvenih pokreta. Sam seminar je bio organizovan kao druga faza Treninga za trenere, jer su Boris i Ivana imali priliku da prvi put samostalno pripremaju i vode seminar na ovu temu.

radionice

Na seminaru su učestvovali predstavnici socijaldemokratskih stranka, kao i Lokalnog fronta, Pokreta slobodnih građana i drugih lokalnih inicijativa. Sadržaj seminara je obuhvatao definisanje problema sa kojima se građani i građanke Srbije danas susreću, kao i razlike u političkim odgovorima na te probleme između pokreta i stranaka. Takođe je diskutovana i vrlo važna tema o današnjim društvenim potrebama za nastajanje pokreta, potencijalnoj međusobnoj konkurenciji, političkom sistemu i načinima saradnje… Uvežbavane su veštine pregovaranja kao najvažnijeg instrumenta saradnje između ovih grupacija.

v log

Veoma dobar i konstruktivan seminar koji će biti nastavljen kroz izgrađenu mrežu kontakata kao i zajedničke akcije.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *