Socijaldemokratija

Srbija i EU – pogled iz SD ugla

Evropski forum za demokratiju i solidarnost organizovao je 12.-14. novembra sastanak fondacija i sestrinskih stranaka u Beogradu. Ovaj sastanak je bio posvećen razmatranju evropskih integracija na prostoru Zapadnog Balkana i Srbiji. Na sastaanku su bili prisutni gosti iz Holandije, Švedske, Danske, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Sastanak fondacija

Sars Cov-2 je naravno poremetio i dinamiku godišnjih susreta. Poslednji put uživo predstavnice i predstavnici socijaldemokratskih fondacija i stranaka su se okupili u Briselu januara 2020. godine. Socijaldemokratske fondacije iz čitave Evrope su iskoristile ovaj sastanak uživo da se upoznaju sa aktivnostima organizacija sa prostora Zapadnog Balkana. Svaka fondacija je iskoristla priliku da predstavi svoje prethodne aktivnosti. Tako su gosti iz Evrope stekli uvid u projekte i aktivnosti koje se podržavaju na ovim prostorima.

U drugom delu sastanka razgovarano je o potrebama stranaka, think thank organizacija i političkih fondacija na ovim prostorima. Čeka nas važna izborna godina. U Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji će sigurno biti izbora. Severna Makedonija je posle lokalnih izbora u političkoj krizi i videćemo kako će se ona rešiti. Svaka organizacija je prezentovala svoje planove kao i iznela ideje koje bi mogle da pomognu boljem radu socijaldemokratskih i demokratskih stranaka na ovim prostorima. Dogovoreno je da se napravi mreža trenera i trenerica koji bi mogli da rade i pomažu ne samo u svojim strankama već i u celom regionu. Takođe je dogovoreno da se obrati pažnja na kontrolu izbora jer i Bosna i Hercegovina i Srbija imaju velike probleme u tom delu izbornih praksi.

Srbija i EU. Region i EU.

Središnji deo sastanak je bio posvećen razgovoru o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Na ovom delu sastanka učestvovali su i lideri Demokratske stranke Zoran Lutovac i Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. Oni su izneli svoj pogled na situaciju u Srbiji kao i sam proces pridruživanja. U otvorenom razgovoru su izneli i svoje predloga za unapređenje saradnje sa S and D polsaničkom grupom u Evropskom parlamentu, kao i predstavnicima i predstavnicama Socijaldemokratskih stranaka u Evropskoj komisiji. Nakon njih predstavnici drugih organizacija i stranaka iz Srbije su govorili o situaciji u Srbiji. Opšti je zaključak da se Srbiji mora pomoći i da se fokus EU mora vratiti na Srbiju i Zapadni Balkan.

Što se regiona tiče vrlo važne su bile perspektive učesnika i učesnica iz čitavog regiona. Takođe iskustva Mađarske i Slovenije su dale dozu optimizma da bi 2022. godina mogla da bude godina promena. Predstavljen je model rada mađarskih opozicionih stranaka kao i saradnja slovenačke opozicije. Opšti zaključak je da desničarske stranke temeljno rade na demotivaciji opozicionih birača i smanjenju izlaznosti. Situacija u Bosni i Hercegovini kao i u Crnoj Gori su ocenjene kao zapaljive. Potrebna je snažnija prisutnost predstavnica i predstavnika Socijaldemokratskih stranaka iz čitave Evrope u ove dve zemelje. Situaciju u Severnoj Makedoniji ostaje delikatna. Svi su se složili da je velika odgovornost na EU zbog blokiranja Severne Makedonije na evropskom putu.

Zaključak

Posle dugo vremena bila je ovo prilika da se bilateralno i multilaterno razgovara o politikama i situaciji u čitavom regionu Zapadnog Balkana ali i istočne Evrope i Bliskog Istoka. Napravljen je okvirni plan i dogovorene sledeće aktivnosti. Hvala Evropskom forumu na pozivu i želji da pomogne.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *