Socijaldemokratija

Uvodni seminar

Tim Centra modernih veština nastavlja da se aktivno zalaže za zaštitu životne sredine u Srbiji kao važnu socijaldemokratsku vrednost. Kao što već znate, mehanizam “Zelena stolica” podržan je od strane EKO-SISTEM programa i u trećem ciklusu podrške. Kao i u prethodnom projektu CMV će biti vodeća partnerska organizacija, koju su još pre dve godine izabrale članice mreže “Zelena Stolica”. Zajednički sa članicama mreže i partnerima Fondacijom BFPE za odgovorno društvoAmbasadorima održivog razvoja i životne sredine i Arhus centrom Novi Sad, sprovodićemo projekat „Gradovi spremni za klimatske promene“.

Uvodni seminar

Kao i svaki put EKO-SISTEM projektni tim je okupito svih deset podržanih mreža organizacija civilnog društva. Tako je u Vrnjačkoj Banji od 26. do 29. juna 2023. godine organizovan uvodni trening. Ovo je bila dobra prilika da se upoznamo sa temama, projektima i aktivnostima koje će druge mreže sprovoditi u oblasti očuvanja zaštićenih područja i klimatskih promena. Takođe ovo je bila prilika da i mi predstavimo naše aktivnosti i ideje.

Učešćem u različitim radionicama unapređeno je međusobno upoznavanje organizacija. Podsećamo da ovoga puta imamo tri nove podržane mreže i sedam starih. Verujemo da će se članice mreža dodatno povezati kako po teritorijalnom tako i na tematskom nivou. Već sada se vidi da ćemo naš projekat “Gradovi spremni za klimatske promene” tesno povezivati sa projektom Zelene liste Srbije i Niškom zelenom mrežom. Očekujemo unapređenu razmenu informacija i međusobnu podršku u kampanjama i lokalnim aktivnostima. Delić atmosfere pogledajte OVDE.

EKO-SISTEM program

EKO-SISTEM program podržava reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji. Misija programa je da aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu pomogne u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Program je nastao je u želji MIS ( Mladih istraživača Srbije) da pomognu organizacijama u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative u oblasti zaštite životne sredine. Kroz razvoj organizacionih i finansijskih kapaciteta, ali i podsticanjem saradnje unutar sektora zaštite životne sredine, njihova želja je da OCD daju dodatnu pokretačku energiju potrebnu za sprovođenje reformi u ovoj oblasti.

EKO-SISTEM program osnaživanja mreža udruženja građana, realizuju Mladi istraživači Srbije (MIS), a podržava Švedska. On predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine. Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *