8. mart – Međunarodni dan borbe za ženska prava i emancipaciju

Povodom Međunarodnog dana žena, Tim Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji i Centar modernih veština u saradnji sa EU info centrom organizovali su skup “Šta (NI)JE ženski posao: moj posao – moje pravo” koja je održana u utorak, 8. marta  2016. u EU info centru u Beogradu.

U panel diskusiji učestvovale su žene koje se bave tradicionalno “muškim” zanimanjima, kako bi se istakao neravnopravni položaj žena u društvu, posebno u sferi rada i zapošljavanja. One su iznele svoja iskustva o uspešnom prevazilaženju rodnih uloga i nametnutih obrazaca ponašanja koji ograničavaju žene u izboru posla i napredovanju.  U diskusiji su učestvovale: Danijela Veselinović (šefica trubačkog orkestra), Snežana Madžarević (predstavnica žena vatrogasaca i predsednika MZ Vitkovci), Olivera Knežević (pilotkinja) i Aleksandra Stankov-Mijatović (članica Gorske službe spasavanja).

Razgovor je vodila novinarka Suzana Trninić koja je podelila i neka svoja iskustva na ovu temu sa prisutnima.

DSC07992

Učesnice diskusije su  bile vrlo iskrene i otvorene, a zaključak njihovih izlaganja bi bio da žena može sve da postigne, ali joj ništa neće biti dato (obezbeđeno) već mora da se bori za svoje ciljeve i snove. Borba  počinje od sebe same oko njene uloge u porodici i očekivanja preko korisnika i saradnika do institucija. Ovaj zaključak jasno govori u prilog tome da su kod nasu u društvu i dalje izuzetno prisutne rodne uloge i stereotipi i da se žene moraju višestruko angažovati da bi dokazale svoje sposobnosti, što ipak celo društvo čini neravnopravnim.

Događaj su otvorili: Zorana Mihajlović (potpredsednica Vlade Republike Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost), Michel Saint-Lot (vršilac dužnosti stalnog koordinatora UN u Srbiji) i  Biljana Stepanov (članica Tima Evropa Srbija). Michael Saint Lot i Biljana Stepanov su aktivno učestvovali u diskusiji i time doprineli neformalnoj i interaktivnoj atmosferi skupa. Nažalost,  ministarka Mihajlović je morala da napusti skup na polovini zbog hitne sednice Vlad, ali je istakla svoje zadovoljstvo zbog teme skupa i zahvalnost za poziv da učestvuje.  U svom obraćanju je istakla da se svakog dana moramo boriti za veću ravnopravnost, a da je 8. mart važan da se setimo svih žena koje su se borile za svoja prava.

DSC07906

Indikativno je da su se sve žene koje su učestvovale na skupu (panelistkinja, moderatorka, pa čak i ministarka) prečesto u karijeri susretale sa pitanjem kako usklađuju posao i porodicu, pitanjem koje se nikada nije postavilo njihovim kolegama.

Kao uvod u događaj, naš Centar je pripremio video, anketirajući građane na temu uloge žene, porodičnih odnosa i poslovnih prilika.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *