Akademija ženskog liderstva

Ove godine je održana treća Akademija ženskog liderstva, koja je započeta 2011. godine kao projekat Nacionalnog demokratskog instituta (NDI). Želeći da obezbedi održivost ovog projekta, NDI je proletos napravio konkurs na kom su Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar modernih veština i Centar za podršku ženama izabrani da u partnerstvu sa NDI-jem u sledeće dve godine realizuju ovaj program i unaprede ga.

02 600x300

Program je namenjen ženama aktivnim u politici koje su višegodišnje članice stranaka i koje su aktivne u svojoj lokalnoj zajednici. Ideja je bila da se podstaknu aktivne žene da se bave problemima većeg učešća žena i razvijanja praktičnih politika namenjenih ženama, kao i umrežavanje žena iz različitih stranaka. Ono što je veoma važno je povezivanje učesnica Akademije sa istaknutim političarkama. Mentorski rad je nešto na čemu će se raditi i u budućnosti.

Nakon otvorenog konkursa izabrano je 25 liderki iz 12 stranaka. One su se okupile prvi put u Novom sadu, od 26. do 29. septembra. Na četvorodnevnom seminaru liderke su imale priliku da se upoznaju sa osnovama gender mainstreminga, istorijom feminizma u Vojvodini i Srbiji, značajnim ženama u našoj istoriji, podacima o položaju žena kao i osnovnim veštinama pravljenja praktičnih politika, kreiranja poruke i argumentacije govora. Liderkama je data mogućnost da se podele po oblastima interesovanja tako da su napravljene grupe koje su se bavile: partnerskim odnosima, mobingom, zakonodavnim rešenjima i drugim oblastima. Na ovaj način želeli smo da ih usmerimo da sve što čuju i nauče mogu da primene odmah na određenoj temi.

01 600x300

Drugi seminar je održan od 4. do 6. oktobra, takođe u Novom Sadu, i bio je posvećen podizanju veština učesnica. Osnove javnog nastupanja i veštine TV debate su uvežbavane sa iskusnim Bojanom Brkićem, novinarom RTS i Suzanom Trninić novinarkom RTV B92. Pored njih rad na osnovama javnog nastupanja su vodili Maja Ciganović i Igor Jojkić. Relja Dereta je govorio o važnosti veština prezentacije, a Višnja Baćanović je podsetila na sve o čemu je govoreno na prethodnom seminaru.

Energija koja se stvorila, kao i rezultati evaluacije pokazuju da je Akademija veoma uspešno realizovana. Zadovoljstvo učesnica kao i njihov evidentan napredak su bili vidljivi. Svi su pitali kada se ponovo vidimo i nastavljamo rad.

03 600x300

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *