Socijaldemokratija

Aktivisti razočarani rezultatima Samita u Riju

http://www.guardian.co.uk/global-development/poverty-matters/2012/jun/13/rio20-vision-process-action

Flags of participating countries flutter at the Tedx Rio+20 hill, built at Copacabana Forte, in Rio de Janeiro. Photograph: Antonio Lacerda/EPA

Aktivisti za očuvanje životne sredine, širom sveta, su razočarani ishodom Konferencije Rio+20. Nažalost, od država učesnica čuli su se samo opšti govori, bez želje da se preuzmu stvarne obaveze. Aktivisti su nezadovoljni i usvojenim dokumentom “Budućnost koju želimo” jer on nema konkretnih obaveza, akcija i ograničenja ni u jednom od 283 stava.

Sanja nam je poslala njen komentar:

“Dragi političari, hvala vam što ste još jednom pokazali koliko (ne) brinete o nama. Dozvolili ste da većina stvari bude usvojena i pre samog početka oficijelnih pregovora i niko od vas nije imao hrabrosti da kaže da će potegnuti pitanje ponovnog glasanja i izmena u dokumentu. Kako je moguće da je dokument tri dana ostao neotvoren i samo čekao kraj Konferencije? Gde vam je elan? Jasno mi je bilo da ćete postupati po principu “Profit, a ne Planeta” ali kako uopšte imate petlje da kažete da je to “Budućnost koju želimo”? Kako je obavezujuće kada nam kažete da “od zemalja i njihove političke volje zavisi sta će raditi dalje”? Ovo je drugi put da izlazim sa Konferencije UN sa pitanjem: zasto i dalje verujem da će se nešto promeniti.

Tokom pregovora sam postupala potpuno profesionalno, sada kada je gotovo, mogu da vam kažem da ne znate kakvu gorčinu ostavljate u našim srcima a želite da verujemo u vas i u bolje sutra. Rio2012 jeste Rio-20″

Direktor WWF,  u svom saopštenju na kraju  Konferencije, takođe iskazuje nezadovoljstvo učinjenim i pita se kako svetski lideri nisu shvatili neophodnost hitnog delovanja.  Celo saopštenje možete pogledati na sajtu.

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *