Borba protiv korupcije sprovođenjem planova integriteta

U Velikoj sali Gradske opštine Vračar, održan je okrugli sto Centra modernih veština u partnerstvu sa USAID Programom za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA) pod nazivom “Sprovođenje planova integriteta u praksi“. Na Okruglom stolu su učestvovali predstavnici i predstavnice USAID/JRGA projekta, Agencije za borbu protiv korupcije, Stalne konferencije gradova i opština, kao i predstavnici opština Vračar, Paraćin, Stari Grad, Beočin, Batočina, Žabalj i Bački Petrovac.

“U Srbiji je 50 odsto institucija, koje su prema Zakonu obavezne da to urade, usvojilo Planove Integriteta, ali smatram da je to dobar procenat s obzirom na to da se planovi donose po prvi put. Takođe 60 odsto jedinica lokalne samouprave je donelo planove. Tek 2015. godine će novi planovi biti doneseni, a do tada je potrebno da pratimo kako se planovi realizuju, kakav je njihov kvalitet i da ukažemo Skupštini i Vladi šta je to što u sistemu moramo menjati.” rekla je Dragana Krunić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

600 x 300

Dragana Lukić iz USAID-a, koja je 2011. pokrenula Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA) u Republici Srbiji rekla je da ovaj projekat između ostalog jača sposobnost svih zainteresovanih strana da prepoznaju korupciju i da se protiv nje bore.

Đorđe Staničić iz Stalne konferencije gradova i opština je istakao da je SKGO još 2004. pokrenuo temu etike u delovanju funkcionera lokalnih samouprava kroz izradu Etičkog kodeksa. On je rekao: “To je bio prvi korak, jer je kodeks alat kojim se funkcioneri  samoobavezuju na etičko postupanje. Etički kodeks je trajni dokument koji su usvojile sve opštine i gradovi u Srbiji”.

Miloš Đajić iz Centra modernih veština, prezentujući rezultate istraživanja koje je tim CMV-a sproveo,  istakao je da je komunikacija mera predviđenih planovima integriteta veoma važna. Dalje je naglasio: “Kao vrstu podrške koja im je potrebna, predstavnici opština i gradova su naveli upoznavanje sa primerima dobre prakse drugih opština, pomoć kod izrade plana komunikacije sa zaposlenima,  poboljšanje pravne regulative, uspostavljanje jasnih prioriteta u komunikaciji sa građanima, kao i sa višim niovima vlasti, NVO sektorom i medijima, zatim potrebu za stručnom podrškom Agencije za borbu protiv korupcije, kao i tehničkom podrškom i obukom za unapređenje komunikacije”.

Predstavnici opština su istakli probleme sa kojima se u implementaciji susreću, a koji se kreću od poteškoća da pronađu i opredele sredstva za kreiranje posebnih alata kojima bi se operacionalizovali mehanizmi koji su predviđeni u PI do problema koji se tiču otpora zaposlenih koji još uvek ne razumeju potrebu za donošenjem jednog takvog plana. Oni su istakli pozitivne utiske vezane za saradnju sa Agencijom za borbu protiv korupcije i izrazili nadu u pozitivan ishod saradnje sa Centrom modernih veština.

Centar modernih veština (CMV), u partnerstvu sa Projektom za reformu pravosuđa i odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi projekat “Sprovođenje planova integriteta” a okrugli sto predstavlja jednu od planiranih  aktivnosti.

600x300 1

Osnovna ideja projekta je da se, u saradnji sa predstavnicima osam odabranih lokalnih samouprava, postojeći planovi integriteta iskoriste kao prilika za organizovanu komunikaciju s građanima i drugim zainteresovanim stranama u lokalnoj zajednici. Time se doprinosi podizanju svesti javnosti kada je reč o neophodnosti sistemskog delovanja na polju borbe protiv korupcije.

Na početku projekta sprovedeno je istraživanje nakon kojeg je određeno 8 opština koje će učestvovati u projektu. To su: Paraćin, Batočina, Vračar, Stari Grad, Obrenovac, Beočin, Žabalj i Bački Petrovac.

U narednom periodu u ovim opštinama će se organizovati timovi koji će biti podrška Licu odgovornom za sprovođenje planova integriteta. Sa članovima i članicama timova, konsultanti CMV-a će održati nekoliko treninga, konsultacija i sastanaka koji treba da rezultiraju izradom akcionog i komunikacionog plana, i svih drugih dokumenata i protokola koji će omogućiti punu implementaciju planova integriteta.

Na kraju projekta biće organizovana konferencija posvećena promociji urađenih akcionih i komunikacionih planova, kao i primera dobre prakse iz ove oblasti. Ovaj projekat će doprineti većoj vidljivosti procesa implementacije planova integriteta i promociji samih opština koje se kroz izgradnju sistema i ojačavanje integriteta institucija bore protiv korupcije na lokalnom nivou.

 

Nastavićemo redovno da pišemo o ovom projektu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *